"Ескалацията на боевете води до много цивилни жертви. Призоваваме Русия да поеме своята отговорност", заявява в декларация върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от АФП и БТА.

Вчера проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха намерението си да започнат офанзива в цялата област и отхвърлиха възможността за примирие с украинските власти.

Могерини настоява за незабавно спиране на въоръжените сблъсъци, за изтегляне на тежките оръжия и зачитане на споразумението от Минск, подписано през септември 2014 г.

По думите на Могерини, смъртта на осем мирни граждани при обстрела на спирка на градския транспорт в контролирания от бунтовниците Донецк илюстрира неотложната нужда от спиране на насилието.

Пленени украински военни бяха заведени принудително от сепаратистите на мястото на трагедията в Донецк и подложени на линч от местни жители.

Могерини осъди лошото отношение към пленените украински войници, нарушаващо международните конвенции.

Отговорните за скорошната ескалация трябва сега да покажат, че са сериозни в своя ангажимент за политическо решение”, посочи върховният представител на ЕС и призова за изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия.

Този път Федерика Могерини не споменава за нови европейски санкции срещу Русия, посочва АФП.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Могерини срещу Путин