Преговорите са били прекъснати към 4 ч. тази сутрин и вероятно ще бъдат подновени в късния следобед днес или вечерта.

Руските преговарящи съобщиха пред журналисти обаче, че и следващата среща, и подписването на споразумение за зимния план ще се случат само ако Украйна и ЕК съгласуват двустранния протокол, включващ финансови гаранции за заплащането на руските газови доставки за Украйна, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Зимният план предполага възобновяване на газовите доставки за Украйна и гарантирането на непрекъснат транзит на газ за Европа през предстоящата зима. Той предвижда Украйна да погаси до края на годината 3.1 милиарда долара от дълга си за вече доставения газ и да закупи от „Газпром” допълнително 4 милиарда куб.м. на цената от 385 долара за 1000 куб. метра.

Достигнати са базовите условия за възобновяването на доставките на газ в Украйна за зимния период”, каза руският министър на енергетиката Александър Новак след тристранните преговори в Брюксел.
 
Заявено бе, че Украйна ще намери тези средства. Такива преговори са били проведени с ЕК, с международни финансови организации. Бе ни заявено, че Киев търси средства за осигуряването на авансовото заплащане на 4-те млрд. куб. метра газ”, обясни Новак.

Той уточни, че писмени гаранции не са предоставени, а има само заявление от украинската страна.
 
Има ли пари – ще има и газ, добави Новак.

Газовото споразумение ще се състои от три документа – един тристранен протокол между Русия, ЕК и Украйна, двустранен протокол между Украйна и ЕС и допълнение към договора на „Газпром” и „Нафтогаз”, поясни директорът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от РИА Новости.

По думите му, несъгласуван остава единствено протоколът между Украйна и ЕК, включващ финансови гаранции за заплащането на доставките на руски газ, без който няма да бъдат подписани останалите документи.

Главният спор е по въпроса за финансовата подкрепа на ЕС за Украйна, за да може украинската "Нафтогаз" да изплати част от дълга си към "Газпром" и да плаща авансово новите поръчки, потвърди източник, близък до преговорите, цитиран от АФП и БТА.

ЕК: Русия и Украйна да се разберат

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер каза пред репортери, че общата цел е сключване на „временно споразумение”, което да гарантира доставките през зимния сезон.

ЕК призова днес Украйна и Русия да постигнат споразумение за решаване на газовия спор между страните, без да уточнява дали е готов да предостави финансова помощ на Киев, предаде Франс прес.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу призова всички страни да приключат преговорите, за да може Украйна да получава доставки на газ, които да не бъдат нарушавани, да бъдат надеждни и основани на пазарни цени, посочи ЕК в съобщение.

Потреблението в ЕС

Потреблението на газ в ЕС е 450 милиарда кубически метра газ годишно, от които вносът е 300 милиарда. Внасяният от ЕС руски газ е 125 милиарда куб. метра, от които 75 милиарда куб. метра минават през Украйна.

Руският газ за Германия - един от най-големите клиенти на Газпром в ЕС, се доставят по газопровода "Северен поток", напомня АФП.
 
"Роснефт": 100% предплащане на газа от всички в ЕС

По информация на вестник "Коммерсант", компанията „Роснефт” е предложила на президента Владимир Путин мерки в подкрепа на икономиката в условия на криза и санкции, предаде "Фокус".
 
Списъкът включва мерки от ограничаване приемането на ядрени отпадъци до фактическо отчуждаване на чуждестранно оборудване.

Част от мерките изглеждат като откровено нахвърляне не толкова върху Запада, колкото срещу „Газпром”, чиито позиции на пазара на газ „Роснефт” се опитва да оспорва, пише изданието.
 
Компанията основно иска безпрецедентни отстъпки за отрасъла и самата нея (на фона на спадащи цени на петрола и санкции).

Коментатори на изданието смятат, че тези нейни желания са обясними, но трудно изпълними. Най-много от реализирането на тези мерки ще пострадат европейците.

„Роснефт” предлага да се въведе 100% предплащане за доставките на газ в Европа.

Това искане ще доведе до подобряване икономическото състояние на „Газпром” и влошаване положението на европейските потребители на газ, защото ще изисква привличане на огромни количества оборотни средства”, коментира документа неназован руски чиновник.