Русия вчера сключи споразумение за сътрудничество и стратегическо партньорство с грузинската сепаратистка област Абхазия.

Договорът предвижда създаване на съвместни властови структури и поставяне на руските войски в черноморския регион под общо командване. Той също така постановява, че евентуално военно нападение срещу едната от двете страни, ще бъде разглеждано като агресия и срещу другата.

"Така нареченото споразумение не допринася за мирното и трайно уреждане на ситуацията в Грузия", изтъкна генералният секретар на Североатлантическия алианс Йенс Столтенберг, цитиран от АП и БТА.
 
"Напротив, то нарушава суверенитета и териториалната цялост на Грузия и противоречи драстично на принципите на международното право, принципите на ОССЕ и международните ангажименти на Русия", добави той. 

Държавният департамент на САЩ огласи изявление, в което обяви, че "Съединените щати няма да признаят законността на какъвто и да било т.нар. "договор" между грузинския район Абхазия и Руската федерация".

Ройтерс цитира и думите на Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, че споразумението нарушава суверенитета и териториалната цялост на Грузия и е "пагубно за продължаващите усилия за стабилизиране на сигурността в региона". 

"Подписването на този незаконен договор ще създаде нови предизвикателства и опасности за Грузия и нашите партньори, сложности в процеса на нормализация на грузино-руските отношения”, заяви вчера президентът на Грузия Георгий Маргелашвили, като призова международната общност да даде „адекватна политическа оценка на този незаконен договор”.

Абхазия се отцепи от Грузия след кръвопролитна война в началото на 90-те години на миналия век, по време на която голяма част от етническите грузинци в областта избягаха. През 2008 г. Русия призна този и друг грузински сепаратистки регион - Южна Осетия, за независими държави. Тя обаче бе последвана само от шепа други страни.