Председателят на руската Държавна дума Сергей Наришкин поръча на парламентарната комисия по международни дела да проучи възможността за приемане на такава декларация, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Декларацията е планирана като отговор на позицията на ПАСЕ и на председателката й Ан Брасьор, която определи като "анексия" поемането на контрола в Крим от руските сили, последвано през март от референдум за присъединяването на украинския полуостров към Русия, посочва Франс прес.

На 3 октомври 1990 г. след падането на Берлинската стена Германия се обедини след 40 години разделение.

"За разлика от Крим, никакъв референдум не бе организиран в ГДР", заяви депутатът комунист Николай Иванов, внесъл за разглеждане инициативата, в обръщение към Наришкин.

Според Наришкин, ако се следва логиката на ПАСЕ, то наистина може да се каже, че Западна Германия е анексирала Източна Германия.

"Но Русия категорично е против такава логика, както в случая с ГДР, така и в случая с Република Крим. Винаги сме били против двойните стандарти", каза в заключение председателят на Държавната дума.

Преди дни германският канцлер Ангела Меркел обвини Русия, че с интервенцията си в Украйна нарушава установения след 1945 г. мирен ред в Европа. 

"Анексирането на Крим не е просто някакво анексиране. То е нарушение на ценностите, които създадоха мирен ред в Европа след Втората световна война, а именно - приемане на границите и спазване на териториалната цялост", каза тя.

Вчера Меркел и президентът на САЩ Барак Обама обсъдиха по телефона опасенията си около "значителното засилване на насилието" в Източна Украйна.
Двамата са били единодушни, че на Русия трябва да бъде потърсена отговорност за подкрепата, която оказва на сепаратистите, и за неизпълнението на задълженията й според мирното споразумение, посочи Белият дом.