Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев и интервю за телевизия "Росия 1", цитирано от ТАСС и БТА.

Ръководителят на руското правителство определи като "силно противоречиво" решението на Киев да обяви мораториум върху плащанията по външния дълг.

Русия ще заеме твърда позиция, ако Украйна реши да не плаща задълженията на предишното правителство.

"Това на практика изглежда като отказа на болшевиките да платят дълговете на царското правителство", подчерта Медведев.

"Ако наистина бъде оформено по този начин, то безусловно ще означава дефолт на Украйна и определено ще повлияе на преговорите с Международния валутен фонд", каза той.

Премиерът припомни, че Москва не възнамерява да преструктурира украинския дълг и освен това ще представи позицията си в МВФ.

Украйна трябва да изплати в идните 4 години 30 милиарда долара. Тя иска преструктуриране на дълга на стойност 15,3 милиарда долара и води преговори от март насам с кредиторите си.

Украинското правителството обяви, че външният дълг на страната е нараснал с 40 милиарда долара по времето на проруския режим на президента Виктор Янукович, свален от власт преди една година след три месеца на проевропейски бунт.

През август руското правителство ще реши дали да удължи ограниченията върху вноса на селскостопанска продукция в Русия или те да бъдат частично или напълно отменени, съобщи Медведев.

Премиерът изрази ангажимента на правителството да следи курса на рублата, който според него в момента е оптимален.

Украйна е поискала от Русия отстъпка от цената на газа чрез отмяна на износното мито до края на годината, съобщи медии руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

"Отдавна е изпратена такава молба, искат отстъпката да бъде до края на годината", посочи Новак.

По-рано ТАСС съобщи, позовавайки се на Новак, че решението за отстъпка в цената на газа ще се взема на всеки три месеца. Механизмът и размерът на отстъпката ще се утвърждават всяко тримесечие предвид "ситуацията в момента", според думите на министъра.