Руският министър на финансите Антон Силуанов и украинската му колега Наталия Яреско не успяха да постигнат съгласие на срещата си вчера в перуанската столица, в рамките на годишната сесия на МВФ и Световната банка за реструктурирането на дълга на Киев към Москва от 3 милиарда долара, но се съгласиха да продължат диалога, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Изразихме нашата позиция, че дългът към Руската федерация трябва да бъде погасен. Колегите от министерството на финансите на Украйна казаха, че нямат такива пари в бюджета и ни предложиха да участваме в реструктуризация наравно с търговските кредитори. По което позицията на Русия е обратна: ние не сме търговски кредитор, а суверен и затова за нас такива условия са неприемливи", каза руският финансист.

В официалното си съобщение след срещата украинската страна заяви, че Яреско е представила подробности за споразумението за реструктуриране на дълга и е поканила Русия да се включи в него. Москва можела да отговори на поканата до 29 октомври.

Русия очаква пълно погасяване на дълга от Украйна през декември според Силуанов. По думите на Яреско Украйна няма намерение да предоставя на Русия по-благоприятни условия за погасяване на еврооблигациите на стойност 3 млрд. долара от тези, които са били изработени с групата частни кредитори.