В съвместно изявление на двете страни, прието след днешните разговори между президентите Владимир Путин и Си Цзинпин в Шанхай, се призовава да не се финансира или насърчава дейност, целяща да се промени конституционният строй на друга държава.

Двамата приканват "да бъде пазена стабилността в международните отношения, мирът и сигурността на регионално и глобално равнище" чрез уреждане на кризисните ситуации, борба срещу тероризма и трансграничната престъпност, мерки срещу разпространението на оръжия за масово унищожение, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Русия и Китай изразяват загриженост по повод продължаващата украинска криза и настояват за намаляване на напрежението, проявяване на сдържаност и търсене на мирен изход от нея, заявяват двамата президенти.

В съвместната декларация се отправя призив към всички региони и обществено-политически организации в Украйна да започнат диалог и да изготвят нова конституция, отчитаща правата на гражданите.

В Шанхай Владимир Путин предложи да се въведе нулев данък за добив на полезни изкопаеми за газовите находища, от които ще се доставя газ за Китай по бъдещия газов договор, а от своя страна Си Цзинпин е изразил готовност да премахне вносните мита за руския газ. Това заяви пред журналисти ръководителят на Роснефт Игор Сечин.

Междувременно руската компания НОВАТЕК подписа договор с Китайската национална петролна корпорация (CNPC) договор за доставка на 3 милиона тона втечнен природен газ годишно.

Китай и Русия планират да увеличат обема на преките плащания в национални валути при съвместната търговия, се казва в съвместна декларация за новия етап на отношенията на партньорство и стратегическо сътрудничество, подписана след руско-китайските преговори на високо равнище.

Строителството на първия мост през река Амур между Русия и Китай ще започне в близките месеци и ще приключи до 2016 година, съобщи още генералният директор на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев. Меморандум за инвестиции в строежа на жп моста е бил подписан след срещата на ръководителите на Русия и Китай в Шанхай.

Русия допусна износ на газ за Китай