Снощи следователите осъществиха контакт с украински военен, който твърди, че доброволно е напуснал поделението си и е дошъл на руска територия, пише в комюнике Следственият комитет на Русия, натоварен с най-важните разследвания във федерацията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Според този свидетел, пътническият самолет Боинг-777, изпълнявал полет МН17, може да е бил свален от боен самолет Су-25 на украинските въоръжени сили, пилотиран от капитан Волошин", се казва още в текста.

Според разследващите този военнослужещ е видял самолета да излита от военновъздушна база край Днепропетровск в Източна Украйна, където е било разположено и собственото му поделение. Изследван с детектор на лъжата, той може да бъде включен в програма за защита на свидетелите.

Украинският военен твърди, че изтребителят, видян от него, е бил въоръжен с ракети Р-60 клас "въздух-въздух", докато бунтовниците изобщо не разполагат с авиация.

"Свидетелят веднага забелязал, че при завръщането на самолета на летището ракетите липсвали, и ясно чул тогава думи на пилота Волошин към друг войник: "Самолетът - се озова на грешното място в грешния момент", допълва руското федерално следствие и изразява готовност да сподели получените доказателства с международните експерти, разследващи инцидента.

Самолетът на малайзийските авиолинии, пътувал от Амстердам за Куала Лумпур, се разби в Източна Украйна на 17 юли. Загинаха всичките 298 души на борда. Повечето от тях - 193-ма души, бяха холандски граждани.

В началото на септември Съветът за сигурност на Холандия публикува доклад с междинните резултати от работата на анкетната комисия, според който самолетът е бил пробит във въздуха от множество "обекти с голяма скорост". Комисията обаче не потвърждава версията за ракета. Окончателният доклад се очаква до лятото на 2015 г.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) обаче съобщи, че украинският пилот Волошин не е летял в деня на катастрофата на малайзийския боинг в Донецка област, предаде ТАСС. Информацията за капитан Волошин няма никакви основания. В този ден капитанът не е летял, а самолетът му е бил на ремонт, каза съветникът от ССУ Маркиян Лубковски.

Междувременно руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов заяви: 

"Ние ще отвърнем адекватно, ако Украйна се присъедини към НАТО - ще прекъснем изцяло връзките с Атлантическия блок и това няма да е поправимо", каза Антонов пред руската агенция Риа Новости.

Вчера украинският парламент одобри закон за отмяна на извънблоковия статут на страната, което отваря пътя за сближаването й с НАТО.

В същото време днес Украйна изключи за няколко часа електроснабдяването на Крим, който не изпълнил договорката да намали потреблението заради енергийната криза.