Това заяви днес канцлерът Ангела Меркел, точно преди 70-годишната от края на Втората световна война, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Атина настоява за репарации за щетите от войната, както и за връщане на военен заем. Гръцки експерти изчисляват сума над 200 млрд. евро.

В седмичното си онлайн обръщение Меркел посочи, че очаква с нетърпение възпоменателната церемония на 10 май в Москва заедно с руския президент Владимир Путин. Тя и други лидери обявиха, че няма да присъстват на традиционния военен парад в Русия на 9 май на фона на напрежението заради анексирането на Крим и военните действия в Украйна.

В обръщението си канцлерката, цитирана от ДПА, посочи: "В момента имаме много дълбоки разногласия с Русия за случващото се в Украйна". Тя обаче изтъкна, че за нея ще "бъде много важен момент", когато положи венец в Москва с Путин на 10 май.

В германската столица 70-годишнината от края на Битката за Берлин, която е кулминацията на войната, бе отбелязана с почести днес, допълва Ройтерс. Войната приключва на 8 май, 1945 година.

Не може да се тегли черта на историята, каза Меркел, отхвърляйки копнежа, който много следвоенни поколения германци изпитват. Виждаме го в дебатите за Гърция и в други европейски страни. Ние германците имаме специалната отговорност да бъдем нащрек, да бъдем чувствителни и да осъзнаваме какво сме направили през нацистката епоха и какви трайни щети сме нанесли в други страни. Проявявам огромно съчувствие към това, отбеляза канцлерката.