Офисът на генералния секретар на ООН разпространи вчера изявление, в което Бан Ки-мун категорично осъди "ракетната атака срещу Мариупол, при която бяха убити десетки и ранени над сто цивилни", както и "провокативните изявления" от страна на сепаратистите, предаде БТА.

Великобритания предложи проект за декларация, която повтаряше упрека на генералния секретар и призоваваше за разследване, но Русия я отхвърли, отказвайки да се включи осъждане на провокативните изказвания на сепаратистски лидери.

Декларациите на Съвета изискват еднодушно одобрение.

Руската мисия заяви, че не е бил постигнат консенсус, понеже британската делегация настоявала за осъждане на "някои изявления на опълченците", и напомни, че западните страни членки на Съвета през цялото време на конфликта са отказвали да осъдят "каквито и да било изявления или действия (често доста агресивни) на ръководството в Киев".

Версия на текста, с която се запознал Ройтерс, конкретно назовава Александър Захарченко, лидер на самопровъзгласилата се Донецка народна република, който вчера заяви, че офанзивата срещу Мариупол е "най-добрият паметник за нашите жертви" и обеща настъплението да продължи. Текстът, цитиран от Ройтерс, "осъжда най-категорично подобни безотговорни изказвания".

Обстрелът в Мариупол предизвика сериозен международен отзвук

Сериозен международен отзвук предизивика вчерашният инцидент в украинския град Мариупол, където при ракетен обстрел срещу жилищен район загинаха 30 души. Ранените са над 100.

Властите в Киев и проруските сепаратисти си размениха взаимни обвинения за атаката.

Европейският съюз обмисля възможността да свика извънредно заседание на министрите на външните работи следващата седмица, за да санкционира офанзивата на проруските бунтовници в Източна Украйна.

Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини заплаши Русия с влошаване на двустранните отношения.

От своя страна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Москва да "спре да дестабилизира Украйна" и да сложи край на своята подкрепа за сепаратистите. Американският държавен секретар Джон Кери направи същото.

Междувременно стана известно, че украинският президент Петро Порошенко и вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън са се договорили да работят за втвърдяване на санкциите срещу Русия.

Контактната група за Украйна призовава участниците в минските преговори да се срещнат възможно най-скоро, най-желателно още в неделя. Призивът се съдържа в декларация, публикувана след извънредната среща в събота в Киев с участието на представители на Украйна, Русия и ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа).

Контактната група настоява незабавно да бъде прекратено насилието и да се проведе среща на всички подписали минските договорености възможно най-скоро, не по-късно от началото на следващата седмица.