Двамата президенти на Украйна и Русия се срещнаха вчера на четири очи в белоруската столица Минск и обсъдиха необходимостта от прекратяване на насилието в Украйна и газовия спор между двете страни.

Разговорът бе очакван цял ден и се състоя след срещата на лидерите на страните от Митническия съюз с президента на Украйна и представители на ЕК.

Вижте снимки >>>

Руският и украинският президент са изразили съгласие за намаляване на напрежението между страните им. Порошенко обяви след срещата, че ще бъде подгтовена пътна карта за режим за прекратяване на огъня в Донбас "който трябва абсолютно да бъде двустранен".

Въпреки че Путин подкрепя мирния план, той все пак отказа да поеме отговорност за спирането на сраженията в Донбас.

"Само от Киев зависи да формулира условия за прекратяване на огъня със сепаратистите. Русия не може да говори за конкретни условия, но може да допринесе за мирния диалог", подчерта той, цитиран от Ройтерс.

Путин призова Порошенко да не засилва офанзивата срещу проруските бунтовници.

В отговор украинският президент поиска Русия да прекрати доставките на оръжие за сепаратистите.
Путин обаче препоръча мирен диалог с представители на сепаратистите.
И добави, че е постигнато споразумение, че международната контактна група за Украйна трябва да поднови работа възможно най-бързо.

"Русия ще направи всичко по силите си, за да се случи това", увери Путин.

Той обаче предупреди, че Москва ще отмени преференциите за вноса от Украйна, защото трябва да защити руския пазар. Вижте повече тук >>>

Постигнати са известни споразумения за оказването на руска хуманитарна помощ на югоизточните украински региони.
 
Русия е изразила притеснения от хуманитарната ситуация, но "президентът Порошенко не отрича сложността на хуманитарната ситуация. Тя може да бъде окачествена само като катастрофална, заяви пък Путин.

Президентите са обсъдили как Русия може да оказва хуманитарна помощ на Донецк и Луганск и постигнали известно съгласие по този въпрос.

Руските военни може да са се оказали на украинска територия случайно, по време на патрулиране на границата, заяви руският президент по повод заловените в Украйна руски десантчици.

"Още не съм получил доклада от министерството на отбраната и генералния щаб. Но първото, което чух, е че те са патрулирали границата и може да са се озовали на украинска територия. Украински военни също са попадали на руска територия, включително с бронирани машини. Проблеми никога не е имало", подчерта руският президент и изрази надежда, че и в този случай няма да има проблеми от украинска страна.

Постигнато е споразумение, че до 12 септември тристранна работна група на Русия, Украйна и ЕС ще формулира предложения, целящи премахването на опасенията на страните от Митническия съюз във връзка с прилагането на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, който е домакин на срещата на върха в Минск, заяви, че всички присъствали лидери са се съгласили, че е необходима деескалация на конфликта в Украйна.

Той съобщи, че Минск ще стане мястото на редовни срещи на контактната група за Украйна, каза Лукашенко.