Белият дом предупреди, че Русия ще бъде подложена на по-тежки санкции, ако не изпълни споразумението от Женева във формат САЩ-ЕС-Русия-Украйна.

Санкциите може да включват значими сектори от руската икономика, заяви съветничката на президента Барак Обама за националната сигурност Сюзан Райс, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. 

Тя добави, че Вашингтон следи отблизо дали Русия ще изпълни ангажиментите си да използва влиянието си да накара проруските сепаратисти в Източна Украйна да се разоръжат и да напуснат окупираните административни сгради.

Самите те заявиха, че споразумението не ги засяга и отказват да се подчинят. 

Русия отказва да бъде държана за единствена отговорна за спазването на Женевското споразумение, както се опитват западняците, и смята за недопустими заплахите за нови санкции, отвърна пред телевизия "Россия 1" говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

"Не може с Русия да се държат като с провинила се ученичка, пред която размахват някаква хартия, където се отбелязва с кръстчета дали си е направила домашните. Това е невъзможно", добави той.

Песков за пръв път потвърди официално, че Русия е разположила войски, до 40 000 войници според Запада, близо до границата с Украйна заради кризата в тази страна.

"Имаме войски в различни области, има войски и близо до украинската граница. Някои са базирани там, други бяха изпратени в подкрепление заради ситуацията в Украйна. Русия все пак е напълно суверенна държава и е свободна да разполага войски без никакви ограничения във всяка точка от територията си", каза Песков.

Резолюцията на Европарламента, в която се говори за предполагаем руски натиск върху страните от Източното партньорство, е поредното доказателство за упоритото нежелание на евродепутатите да се опират в своята работа на здравия разум и обективните факти, заявиха по-рано от руското външно министерство.

От ведомството допълниха, че остават с впечатлението, че в ЕП са приели резолюцията прибързано, опитвайки се да "влязат в историята" до приключването на своя мандат, но явно не се очаквали, че "стрелят напразно", на фона на споразумението от Женева.

От Москва критикуват организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), че игнорира нападенията над някои кандидат-президенти на Украйна, които изказвали позиция, различна от мнението на киевския режим и подкрепящите го бойци от "Десен сектор".  

Възмутително било и отсъствието на официална реакция на дискриминацията към руски граждани от мъжки пол от 16 до 60 години, на които бе забранено влизането в Украйна.

АНКЕТА: Очаквате ли развръзка в Украйна след срещата в Женева?

КРЪСТОСАН ОГЪН: След срещата в Женева