Москва отбелязва в същото време, че трибуналът "не е компетентен" да взема подобно решение, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Русия "ще оспори решенията на арбитражния съд пред съдилищата в Холандия и се надява да получи справедлив резултат", се посочва в комюникето на руското финансово министерство.

Арбитражният съд в Хага подкрепи иска на акционерите на някогашния петролен гигант ЮКОС, като разпореди Москва да плати около 50 милиарда долара за нанесени щети.

Съдът издаде присъди по три отделни дела, с които се искат компенсации общо на стойност 100 милиарда долара от Русия за изземане на активи на ЮКОС, който в миналото бе контролиран от Михаил Ходорковски, някога най-богатия човек в Русия.

Груп менатеп лимитид - Джи Ем Ел, с централа в Гибралтар, която обединява притежателите на контролния пакет на ЮКОС (70 процента), се опитва да получи компенсация за загуби на основание нарушаване на Енергийната харта, в която се предвижда защита на инвеститорите от държавно изземане на активи. Хартата е подписана от Русия, но не е ратифицирана.

Съдебният процес започна през 2005 година. През 2003 година държавата обвини ЮКОС, че не е плащал данъци, а президентът на компанията и основният акционер Михаил Ходорковски бе арестуван и вплоследствие помилван.

В края на 2004 година на търг за 263 милиарда рубли (9,3 милиарда долара към момента) бе продаден основният актив на ЮКОС - Юганскнефтегаз, който сега принадлежи на Роснефт.

През 2005 година Ходорковски продаде на партньорите си дела си в Джи Ем Ел, като компанията притежава 70,5 процента в ЮКОС.

Очаква се Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да обяви в четвъртък решение по иск на ЮКОС за милиарди долари срещу Русия, постановявайки справедливо обезщетение.