На въпрос в интервю за радио "Фокус" защо Реджеп Ердоган упорито отправя поздрави към някакви "свои братя" от България, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Западна Тракия, Крим, Симеонов отговори:

"Според мен го прави в продължение на своята последователна политика за привличането на турските общности в съседни държави и в опита за създаване на така да се каже една ислямска дъга. Това е теория, която я познаваме още от началото на 90-те години. Турция много държи агресивно да разширява своето влияние във всички посоки извън своите граници. И за тази цел използва турскоговорящите в съседните държави. С други думи, тука няма нещо ново, въпросът е защо точно сега, точно преди срещата във Варна (на Ердоган с председателите на ЕК и ЕС на 26 март - б.р.) и дали, още един интересен въпрос, това негово изявление няма някаква връзка и с изявлението на патриарх Кирил, което беше аналогично.

В смисъл на Владимир Гундяев, извинявайте, който в момента изпълнява ролята на патриарх на Русия. Там също имаше едни претенции, имаше едни агресивни искания към българската държава. В случая с Ердоган, макар да говори с такива по-меки, духовни понятия, пак става дума за агресия. Аз не се наемам да бъда тълкувател на целите и на поведението на Ердоган, тъй като не ми е силната част външната политика. Но смятам, че между тези две събития има връзка и че спрямо България като държава, която не е в очакваните орбити на тези две големи държави – Русия и Турция, се прилага определен политически натиск. Така мисля аз. Но в случая с Ердоган се прилага не само към България".

Вицепремиерът добави, че, за съжаление, се е оказал самотен в реакцията си по отношение на "непремерените и съвсем целенасочени и подготвени упреци" на руския патриарх. По думите му, това, че всичко е било подготвено предварително, се доказва и от още едно обстоятелство, което било подминато от нашите медии и анализатори.

"Забелязахте ли, кога си позволи той да отправи упрек към българския президент? В последните минути от визитата си при него. След това се качи веднага на автомобилите с охраната, с голямата охрана, внушаваща респект, охрана, с която се движеше, отърча на аерогарата и там вече на крачка от самолета си позволи да направи изявление, след което да се качи и да избяга. Истината е това, да избяга. Защо не го направи първия ден? Защо не го направи втория ден? Така че всичко това говори за предварително подготвена схема на поведение.

А аз мисля, че въпреки че нямаше масова реакция на българските институции, поведението на този човек беше полезно за българите, за България и най-вече за отрезвяването. Защото надали остана нормален човек, който да одобри такива претенции, и то на духовно лице, на човек, претендиращ за духовен сан, който буквално изрови костите на другите нации, които са дали животите си, положили са телата си на територията на България. Изрови ги, за да ги изхвърли и за да остави там само руски такива. Макар че ако се влезе в историческата действителност, във фактологията, съвсем друго ще се окаже. Но хайде да не продължавам, за да не ме изкарат русофоб".

Симеонов заяви още, че руснаците демонстрират имперско самочувствие и попита кога представителите на тази голяма държава ще започнат да се държат като демократични водачи, духовни, политически и т.н.

"Извинявайте, обаче на мен не ми се ще да подминаваме един друг факт, който беше засенчен от нелепото поведение на патриарх Кирил. И този факт беше военната демонстрация на Путин с демонстрацията на новите оръжия. От колко години не сме го виждали това? Това някак си изведнъж ни върна с половин век назад. Коя държава демонстрира най-новите си военни постижения през личността на президента? Нали някак си, за мен това беше исторически необичайно и притеснително събитие".

Отново по повод Ердоган вицепремиерът каза, че опитите му да създаде т.нар. Ислямска дъга на Балканския полуостров няма как да се осъществят, заради случващото се в Турция след опита за преврат през 2016 г.

"Много турци търсят начин да напуснат Турция, да прехвърлят бизнеса си извън страната, просто защото държавата, в която живеят, се връща назад в своето историческо развитие. Нашите турци по никакъв начин няма да заменят сигурността, демократичните свободи и правата, които имат, за това да влязат в границите на сегашна Турция", заяви Валери Симеонов.

Междувременно Външно министерство излезе с позиция по повод думите на турския президент за "братята и сестрите в Кърджали", в която се заявява, че днешните държавни граници са утвърдени с международни, признати от всички договори и не се подлагат на съмнение и преразглеждане.