Проблемът не е в трагедията, с която се сблъскахме вчера (свалянето на руския самолет Су 24 от турските ВВС), той е много по-дълбок.

Наблюдаваме - и не само ние, уверявам ви, това виждат всички по света - как настоящото ръководство на Турция от доста години води целенасочена вътрешна политика на подкрепа на ислямизацията на страната си, каза пред журналисти Путин, цитиран от ТАСС и БТА. 

Ислямът е важна световна религия, една от традиционните религии, включително в Русия. Самите ние подкрепяме исляма и ще продължим да правим това, но сега говорим за подкрепа за по-радикално течение. Това само по себе си създава много неблагоприятна среда, което на пръв поглед не се вижда, отбеляза президентът.

Путин подкрепи препоръката на руското външно министерство към руснаците да се въздържат от пътувания в Турция. Той предупреди, че руските граждани в Турция може да бъдат изложени на сериозна опасност.
"След случилото се вчера не можем да изключим други инциденти", добави президентът.

Москва ще подложи на най-внимателен анализ руско-турските проекти, включително изграждането на територията на Турция на АЕЦ "Аккую" (проект за 22 млрд. долара), заяви междувременно говорителят на руския президент - Дмитрий Песков.

"Ние нямаме намерение да воюваме с Турция, отношението ни към турския народ не се е променило", подчерта руският външен министър Сергей Лавров.

"Възникват само въпроси към турското ръководство", добави министърът.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че не иска ескалация на напрежението с Москва, но не трябва да се очаква Турция да запази мълчание, когато е нарушена сигурността на нейната граница.
"Турция не желае напрежение, криза и враждебност", каза Ердоган, цитиран от БНР.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления от Турция руски самолет