Руският президент Владимир Путин и американският му колега Барак Обама се срещнаха в кулоарите на климатичния форум в Париж днес. Разговорът им продължи около половин час и премина при закрити врата, без присъствие на журналисти, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Срещата не бе предварително подготвена от страните, но двамата лидери решиха да се възползват от възможността, която им дава международната конференция, и да обсъдят актуални въпроси в двустранен формат.

Обама е изразил пред Путин съжаление във връзка с трагичния инцидент с руския самолет Су-24, съобщи пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на Кремъл.
Президентът на САЩ призова руския президент Владимир Путин да намали напрежението с Турция.

Обама и Путин в подробности обсъдиха ситуацията в Сирия и се обявиха за "напредък към започване на политическо уреждане", каза Песков.
Разговаряха и за Украйна, като отбелязаха необходимостта от по-бързо изпълнение на Минските споразумения, допълни той.

Обама е казал на Путин, че сирийският президент Башар Асад трябва да се оттегли от властта в преходния период, за да спре сирийската гражданска война. Обама е призовал също така Русия да фокусира въздушните си удари в Сирия срещу бойците на "Ислямска държава", а не срещу бунтовниците, воюващи с Асад, съобщи АП, цитирана от БТА.

Отказ от среща с Ердоган

"Такава среща няма да има", заяви лаконично говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той уточни, че подобен контакт засега не е предвиден и в графика на руския лидер за следващите дни.

Ден след свалянето на самолета Ердоган поиска да се срещне с Путин по време на форума за климатичните промени в Париж, за да се изяснят обстоятелствата около инцидента.

Традиционната за всички срещи на върха обща снимка на участниците в международната конференция на ООН за климата в Париж бе направена в отсъствието на Владимир Путин. Програмата на форума изискваше световните лидери да се съберат в една от залите на изложбения център "Льо Бурже" за общата снимка. По това време самолетът на Путин още не беше пристигнал в Париж. Той кацна около 15 минути след края на фотосеанса.

Според някои медии, Путин нарочно е закъснял, за да не се засече с турския президент Реджеп Ердоган.

Условията на Путин

Владимир Путин вече постави три условия, за да се осъществи такава среща: извинение, компенсиране на щетите, наказание за виновните.

Не мога да се извиня за това, че сме изпълнили нашия дълг  - защитата на нашето въздушно пространство, каза днес премиерът на Турция Ахмет Давутоглу.

Поредно искане за среща

Турският президент за пореден път заяви, че е поискал такава среща "в най-скоро време" в телефонен разговор снощи с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев, състоял се по инициатива на турската страна.

Назарбаев изразил надежда, че Русия и Турция ще използват всички възможни мерки за деескалация на ситуацията.