Руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановление, в което се конкретизират икономическите санкции срещу Турция. Текстът на документа днес бе качен на сайта на правителството, информира ТАСС, цитирана от БТА.

В постановлението е утвърден списъкът със селскостопански продукти, суровини и хранителни продукти, за които от 1 януари 2016 година влиза в сила забрана за внос в Русия. Сред тях са посочени домати, ягоди, карфиол и броколи.

Освен това правителството забранява от Турция да се внася сол и натриев хлорид (разтворени или неразтворени във вода), карамфили, субпродукти от домашни кокошки.

В постановлението се подчертава, че ограниченията не важат за стоки, "внасяни за лично ползване в обем, разрешен от нормите в Евразийския икономически съюз".

На министерството на промишлеността и търговията, а също и на министерството на селското стопанство на Русия е възложено да упражняват "оперативен мониторинг и контрол на цените на стоките, включени в списъка (...), и при необходимост да осигури вземането на мерки, с които да се увеличи предлагането на селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, така че да не се допусне повишение на цените".

Освен това в документа са посочени и редица други мерки, предвидени с указ на президента Владимир Путин, включително и забрана от 1 декември 2015 година на чартърни въздушни връзки между Русия и Турция "с изключение на специалните полети за връщане на туристи".

Руско-турските отношения се влошиха, след като на 24 ноември ВВС на Турция свалиха над територията на Сирия руски бомбардировач Су-24. Коментирайки станалото, Путин заяви, че инцидентът ще има сериозни последици за връзките между Москва и Анкара.

По-късно същия ден руският външен министър Сергей Лавров отмени планираната си за 25 ноември визита в Истанбул, а руското външно министерство препоръча на руснаците да не посещават Турция.