Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров след среща със сирийския си колега Уалид Муалем, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ръководството на Руската федерация взе решение да преустанови безвизовия режим, който действа между Русия и Турция и това решение ще влезе в сила на 1 януари 2016 година, каза Лавров.

По думите му Русия си задава въпроса дали Турция има действителни намерения да се бори с тероризма, предаде Ройтерс.

Ние имаме все повече и повече въпроси относно действията на Анкара и за нейния истински ангажимент за изкореняване на тероризма, каза Лавров.

Дипломат номер едно на Русия определи позицията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за свалянето на руския самолет като неадекватна, предаде ТАСС.
Според Ердоган турските ВВС не са знаели, че това е руски самолет и че ако са знаели, са щели да постъпят по друг начин.

Но в друго изказване Ердоган заяви, че ако някой друг отново наруши турското въздушно пространство, Турция ще постъпи така както постъпи сега, припомни Лавров и подчерта, че това е раздвоена позиция, чиято неадекватност е видна за всички.

Лавров обвини освен това Турция, че нееднократно е депортирала руснаци в други недружелюбно настроени към Русия държави, предаде ТАСС. Говорейки за депортацията на руснаци от Турция, Лавров каза, че само в 7 от общо 200 случая на депортация Русия е била информирана предварително за това.

Сирийският външен министър Муалем също не спести критики по адрес на Турция, като каза, че бойците на "Ислямска държава" получават оръжия именно от тази страна, предаде ТАСС.

Той обвини Турция, че заговорничи с ИД и други терористи срещу Сирия. Турция смята тези групировки за своего рода продължение на Османската империя. Турция продължава да осигурява превоза на откраднат от териториите на Сирия и на Ирак нефт, който след това се насочва към други страни. Пшеницата и памукът, добити на сирийска територия, също отиват в Турция, каза Муалем.
Той увери, че самата Сирия не е сключила никакви сделки с ИД за продажбата на нефт.

По случая с руския самолет сирийският външен министър каза, че Турция не е предоставила досега разбираеми доказателства във връзка с инцидента.

На съвместната пресконференция Лавров засегна отново темата за намиране на изход от кризата в Сирия и тероризма. Той каза, че победата над тероризма е възможна само ако съседите на Сирия се откажат от двойните стандарти. Лавров посочи, че някои страни, които казват, че са участници в антитерористичната коалиция, са поддръжници на терористите.

Според Лавров съставянето на списък на терористичните организации в Сирия ще позволи да се определи кои са всъщност организациите, влизащи в състава на сирийската опозиция.

Накрая Лавров подчерта, че сирийците са тези, които ще решат кой да ръководи страната им.