"Ние нямаме намерение да воюваме с Турция, отношението ни към турския народ не се е променило", подчерта Лавров и добави, че възникват въпроси само към турското ръководство.

По думите му свалянето на руския самолет от Турция изглежда като „планирана провокация“.

"Приятелските отношения между народите на Руската федерация и Турция не зависят от политиците, но двустранните отношения ще бъдат сериозно преразгледани", каза още Лавров.

Москва ще подложи на най-внимателен анализ руско-турските проекти, включително изграждането на територията на Турция на АЕЦ "Аккую" (проект за 22 млрд. долара), заяви междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Анкара: Да не засилваме напрежението

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че не иска ескалация на напрежението с Москва, но не трябва да се очаква Турция да запази мълчание, когато е нарушена сигурността на нейната граница.

"Турция не желае напрежение, криза и враждебност", каза Ердоган, цитиран от БНР.  Той подчерта, че джихадистите от "Ислямска държава" са шепа убийци, срещу които трябва да се води борба с всички средства.

Турция оставя всички канали на връзка с Русия отворени, каза на свой ред турският премиер Ахмет Давутоглу пред парламента.

"Русия е наш съсед, приятел и много важен партньор. Ние нямаме никакви намерения във връзка с този инцидент да късаме връзките и да засилваме напрежението с Руската федерация. Но ние имаме и ще използваме правото си да защитаваме нашите граници. Този самолет бе възприет като заплаха и бяха приложени правилата за реагиране", подчерта турският премиер.

Ще има ли размразяване?

Министрите на външните работи на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров се договориха да се срещнат в близките дни, съобщи днес говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич, цитиран от ТАСС и БТА.

Двамата разговаряха днес по телефона, като Чавушоглу изразил съжаление във връзка с инцидента със сваления самолет Су-24, но е оправдал действията на турските военновъздушни сили.
Чавушоглу подчертал, че турските диспечери не са знаели националната принадлежност на самолета, тъй като в района извършват полети също сирийските ВВС.

Сергей Лавров обаче заяви, че руските власти нямат планове да посещават Турция, нито да приемат турски представители в Москва, но Русия не избягва контакти, съобщи още ТАСС.

"Чавушоглу изрази надежда, че може някъде на международни мероятриятия да седнем и да обсъдим всимко спокойно, посочи например срещата на ОССЕ, която ще се състои на 3 и 4 декември в Белград. Аз не се ангажирах, необходимо преди всичко е не "да обсъдим спокойно всичко", а да разберем всички аспекти и последствия от станалото", заяви Лавров.