Турция е свалила руски самолет, който е нарушил въздушното й пространство и не е взел под внимание предупрежденията, съобщи турското президентство, цитирано от агенция Доган и БТА.

При това положение руският СУ-24 е бил свален в съответствие с правилата за реакция на турските въоръжени сили, се добавя в съобщението. Два турски изтребителя Ф-16, които патрулирали по границата, са участвали в свалянето на самолета.

Два военни самолета доближиха турската граница със Сирия и бяха предупредени, преди единият от тях да бъде свален, заяви официален турски представител. Според армията самолетът е нарушил въздушното пространство на Турция в района над окръг Хатай в 9.20 ч. В интервал от 5 минути са отправени 10 предупреждения към самолета от неизвестен произход, но не е последвала реакция.

Вижте снимки >>>


Противоречива информация постъпва от Анкара и Москва за траекторията на сваления от Турция руски самолет Су-24. Данните от радар ясно показват, че самолетът е минал през турското въздушно пространство над района на Яйлядагъ, окръг Хатай. Кремъл обаче заяви, че самолетът се е намирал над територията на Сирия.

Съдбата на пилотите

Пилотите са успели да катапултират. Анадолската агенция показа  видеоматериал, на който се вижда как двама пилоти скачат с парашути от самолета, преди той да се разбие. 

Единият от пилотите е загинал, застрелян от опозиционните сили, докато се е приземявал след катапултирането си.

За него бе първоначално съобщено, че е в ръцете на тюркменските сили в Северна Сирия. Видеозапис на сирийска бунтовническа групировка показва руски пилот от сваления самолет да лежи неподвижно на земята. 

Съдбата на втория пилот не е известна. Според някои руски медии и той е мъртъв.
Агенции съобщават, че и той е бил застрелян във въздуха.

Руските сили на терена в Сирия са предприели операция за спасяването на двамата пилоти.

Двама турски граждани са ранени от отломките на сваления руски самолет.

По-рано местни медии съобщиха, че самолетът е паднал в района на сирийското село Ямади в област, известна като Тюркменската планина, която се намира непосредствено до турската граница. В района живеят в палатки тюркмени (тюркски етнос, с който Турция има етнически и езикови връзки).

Къде е бил и къде е паднал самолетът


Руският самолет Су-24 е свален с ракета тип „въздух-въздух“ , той е бил атакуван на 1 километър от границата с Турция, а е паднал на 4 километра от нея, на сирийска територия, заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II, провеждаща се в Сочи, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Катастрофата на руския Су-24 в Сирия е удар в гърба, нанесен от подкрепящите тероризма, каза още Путин.

Руски бомбардировач Су-24 беше свален при връщането си в сирийската авиобаза Хмеймим, предаде ТАСС, цитирайки съобщение от руското министерство на отбраната.
"Анализът на данните от обективния контрол еднозначно показа, че не е имало нарушение на въздушното пространство на Турция", казаха от министерството.

Генералният щаб на турската армия разпространи данните от радарните си системи за маршрута на руския изтребител Су-24, предаде ТАСС.
Според турския генерален щаб мястото на падането на самолета е на 11,5 километра от турската граница, в планинската местност Къзълдаг в Сирия.

Турция посочи, че самолетът е пресякъл границата й в югоизточната част на провинция Хатай. Той се е движел на запад и е навлязъл на около 4 километра в турското въздушно пространство. Според Анкара самолетът е прелетял около 5 км в турското небе и след това го е напуснал.

Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че Турция има право да отговори, ако въздушното й пространство е нарушено въпреки предупрежденията, предаде Ройтерс. Той подчерта, че светът трябва да знае, че Турция би направила "всичко необходимо", за да гарантира сигурността си.

Руският външен министър Сергей Лавров отмени посещението си в Турция на 25 ноември.

По искане на Турция НАТО свиква извънредно заседание на посланиците на 28-те страни. Заседанието е насрочено за 18 ч. българско време. Турция ще информира съюзниците за свалянето на руския самолет, посочва АФП.

Турското външно министерство е извикало руския шарже д'афер днес, след като руски боен самолет беше свален от турски изтребители на границата със Сирия, съобщи турски официален представител, цитиран от Ройтерс.

Турското електронно издание Хабертюрк напомня, че във връзка с въздушните удари на руски самолети по района на тюркмените в Сирия Давутоглу предупреди Москва, че при нарушаване на сигурността на турската граница, Анкара ще действа съобразно правилата за реакция на въоръжените сили.

В петък в столицата бе извикан руският посланик Андрей Карлов, за да му бъде връчена нота по повод ударите срещу селища на етнически турци в Сирия.

Още в началото на октомври Русия беше обвинена за бомбардировки на Тел-Бис, където според Москва има позиции на "Ислямска държава". Там са загинали поне 40 души, включително етнически турци. Анкара пое ангажименти по защита на това население, което изпраща части за сражения с армията на Асад.

Инцидентът е първи случай на сваляне на руски или съветски самолет от страна членка на НАТО от 50-те години на миналия век.