Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди днес Русия, че ще загуби много, ако съсипе приятелството си с Анкара, и заяви, че Турция няма да стои със скръстени ръце пред нарушенията на въздушното й пространство от руски бойни самолети, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Нападение над Турция означава нападение над НАТО," каза Ердоган на съвместна пресконференция в Брюксел с белгийския премиер.

"Нашите положителни отношения с Русия са известни. Но ако Русия загуби приятел като Турция, с когото си сътрудничи по много въпроси, тя ще загуби много и трябва да знае това", заяви още президентът на Турция.

На 3 и 4 октомври руски изтребители навлязоха в турското въздушно пространство. Нарушаването на въздушното пространство на Турция "само за няколко секунди" е било поради лошото време - така Москва обясни първия случай. Вторият се изяснява.

Руският посланик в Турция беше призован на два пъти да даде обяснения в Министерството на външните работи в Анкара. 

Русия покани Турция на разговори

Русия кани в Москва представители на министерството на отбраната на Турция, за да бъдат обсъдени вариантите за предотвратяване на недоразуменията, които може да възникнат в резултат на действията на въздушно-космическите сили на Руската федерация в Сирия. Това заяви днес заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС и БТА.

Готови сме за създаване на различни работни групи с всяка заинтересована държава по определени проблеми. В случая на първо място трябва да споменем Турция. Ще се радваме да посрещнем в Москва представители на министерството на отбраната на Турция, каза Антонов след среща с военни аташета на редица страни, включително на САЩ и Турция.