Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова потвърди, че Русия е поканила Турция на среща на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) в Сочи на 1 юли, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Мога да кажа, че тази покана беше изпратена на ръководителя на турското външно министерство", посочи Захарова. "Това е задължение на Русия като председател на организацията", допълни тя.

По-рано днес в. "Хюриет дейли нюз" съобщи, че Русия е поканила Турция и Украйна на икономическата среща в черноморския град Сочи, позовавайки се на руския заместник външен министър Василий Небензя.

"Ние поканихме всички министри и очакваме всички, включително Турция и Украйна, но все още няма отговор. Мисля, че ще стане ясно (кой ще участва) тази седмица или най-късно в началото на следващата", заяви Небензя за агенция РИА Новости.

Турция свали руски военен самолет на 24 ноември 2015 г. заради предполагаемо нарушение на турското въздушно пространство, което предизвика серия от санкции от руска страна, както и размяна на остри реплики, напомня "Хюриет дейли нюз".