Действията на Турция в инцидента с руския бомбардировач Су-24 противоречат не само на основните принципи на Хартата на ООН, но и на самите препоръки на НАТО, заяви постоянният представител на Русия в Алианса Александър Грушко, цитиран от Танюг и БТА.

"Очевидно е, че Турция, обръщайки се към НАТО, е търсила политическа подкрепа. Тя наистина й бе дадена, защото Алиансът, воден от погрешно разбраните принципи на съюзническа солидарност, не гледаше на нещата обективно", отбеляза Грушко.

Обективно ситуацията е ясна на всички - това е престъпление, това е най-грубо нарушение на международното право, това противоречи не само на фундаменталните принципи на Хартата на ООН и на многобройни конвенции, но и на самите препоръки на НАТО, изтъкна постоянният представител на Русия в НАТО в интервю за радио Комерсант ФМ.

Той припомни, че на заседанието на съвета на НАТО на 5 ноември е разглеждан друг инцидент, при който руски самолет е нарушил въздушното пространство на Турция и е било констатирано, че съгласно препоръките на НАТО турски самолети са се приближили до нарушителя и са го идентифицирали.

"В последния случай това не бе направено и в този смисъл Турция е нарушила дори и онези препоръки и документи, които регламентират практиката в самия Алианс.Това е очевидно", заключи Грушко.

По неговите думи инцидентът с руския самолет подкопава усилията за създаване на голяма коалиция за борба с "Ислямска държава".

Турското външно министерство: Не пътувайте в Русия

Турското външно министерство прикани гражданите на страната да отложат всякакви пътувания до Русия, ако не са наложителни, предаде Ройтерс.

Това е поредното действие в ескалацията на напрежението между Москва и Анкара след свалянето на руски бомбардировач от турските ВВС.

В комюнике на външното министерство на Турция, която е членка на НАТО, се посочва, че заради трудностите, срещани от турските граждани посетители и пребиваващите в Русия, съветва да бъдат отложени всякакви пътувания до тази страна, ако те не са наложителни.