След заседание на посланиците на държавите членки, НАТО призова Русия да прекрати обстрела на сирийската опозиция и на цивилни граждани, да насочи усилията си срещу "Ислямска държава", както и да представи незабавно обяснения за навлизането на руски изтребители в турското въздушно пространство, предаде БТА.

В изявление след днешното извънредно заседание на посланиците на държавите от пакта се посочва, че руските военни действия в Сирия и региона будят все по-нарастваща тревога, особено с ударите по Хомс, Хама и Идлиб.

Посочва се, че ударите по тези три населени места са довели до цивилни жертви и не са взели на прицел ИД.

Руските военни действия достигнаха още по-опасна точка с нарушаването на турското въздушно пространство на 3 и 4 октомври от изтребители Су-30 и Су-24.

Тези машини са навлезли над Турция, въпреки ясните, навременни и няколкократни предупреждения от турската страна. Съобразно практиката на НАТО, турски изтребители са отговорили на тези нарушения с приближаването на нарушителя, се посочва в изявлението.

НАТО изразява силен протест срещу нарушаването на турското въздушно пространство и осъжда тези действия, които представляват навлизане във въздушното пространство на пакта.

Подобно безотговорно поведение крие изключителна опасност. НАТО призовава Русия да прекрати тези действия и незабавно да представи обяснения, се допълва в документа.

Алиансът призовава Москва да вземе мерки подобни случаи занапред да не бъдат допускани.

Сигурността на НАТО е неделима и алиансът е солидарен с Турция. Ще продължим да следим събитията по югоизточните граници на пакта много отблизо, допълват посланиците на държавите от военния съюз.

САЩ са обезпокоени от руското навлизане в турското въздушно пространство, заяви Джон Кери.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви днес в Чили, че САЩ са доста обезпокоени от навлизането на руски самолет в турското въздушно пространство в края на миналата седмица, предаде Ройтерс.

Кери каза, че турският му колега му се е обадил за инцидента, както и че го е обсъдил и с американския министър на отбраната Аштън Картър и със съветника по националната сигурност в Белия дом Сюзан Райс.

"Доста обезпокоени сме от това, защото ако Турция бе отговорила, резултатът можеше да бъде сваляне, а нашите предупреждения са свързани именно с такива неща", заяви Кери.

Той добави, че Русия има фундаментална отговорност да действа в съответствие с международните стандарти.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да бъде ли подкрепен президентът на Сирия ?

АНКЕТА: Как светът да се бори с "Ислямска държава"?