Това накара Анкара отново да извика посланика на Русия, съобщи Ройтерс, като се позова на турското външно министерство.

Турция заяви, че е изпратила два изтребителя Ф-16 в събота, след като руски самолет навлязъл в нейното въздушно пространство в южния окръг Хатай.

САЩ и НАТО отправиха остри критики към Русия за навлизането в събота, а Турция заплаши, че ще отговори, ако бъде провокирана отново, увеличавайки изгледите за пряка конфронтация между враговете от Студената война, коментира Ройтерс, цитирана от БТА.

Представител на турското външно министерство заяви късно снощи, че руски военен самолет отново е нарушил въздушното пространство на Турция в неделя. Това е накарало Анкара да извика руския посланик.
Тя направи същото след навлизането в събота и заяви, че Русия ще бъде държана "отговорна за всеки нежелан инцидент, който може да се случи", ако това се повтори.

НАТО призова Русия да представи незабавно обяснения за навлизането на руски изтребители (Су-30 и Су-24, съответно на 3 и 4 октомври) в турското въздушно пространство.

Руската страна проверява предадената от турското външно министерство информация за втори случай на нарушение на въздушното пространство на страната от руски военен самолет, съобщи ТАСС, като се позовава на пресаташето на руското посолство в Анкара.

Нарушаването на въздушното пространство на Турция "само за няколко секунди" е било поради лошото време, заяви след първия случай Министерството на отбраната на Русия.

"След проверка и анализ на данните от обективния контрол от командването на авиационната група на Въздушно-космическите сили на Русия в Сирия са взети необходимите мерки за предотвратяване на подобни случаи в бъдеще", заяви говорителят на МО генерал-майор Игор Конашенков.

По време на брифинг той показал на картата маршрута на захождането за кацане на руските самолети в базата "Хмеймим" в Сирия.

"Както виждате, авиобазата "Хмеймим" се намира на около 30 км от сирийско-турската граница. При определени климатични условия захождането към летището се осъществява от север. Затова даденият инцидент е следствие от неблагоприятните метеорологични условия в този район. Не бива да се търсят тук някакви конспиративни причини", обясни руският генерал.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Да бъде ли подкрепен президентът на Сирия ?

АНКЕТА: Как светът да се бори с "Ислямска държава"?