Бомбардировачът Су-24, свален на турско-сирийската граница във вторник, се разби на север от сирийския град Латакия, която е под контрола на бунтовници.

Двамата пилоти успяха да катапултират, но единият беше застрелян във въздуха със стрелба от земята, а другият беше обявен за изчезнал. Вчера от Москва съобщиха, че той е бил спасен от сирийската армия. 

Днес стана ясно, че 11 членове на елитните части на сирийското разузнаване и преводач от руски са успели да проникнат на 3,5 километра зад бунтовническите линии и са спасили пилота, цитира БТА изданието.

Всекидневникът съобщава, че операцията е започнала в 11 часа местно време (9 часа по Гринуич) от летището в Хмеймим, където са разположени руските сили в Сирия.

Мястото, където се е криел пилотът Константин Мурахтин, било открито от руското военно командване. За парола са използвали думата "Коста" (от Константин) и сирийското знаме.

Операцията е продължила близо 12 часа и е приключила с пълен успех, посочва "Ал Уатан", който подчертава, че нито един от войниците, участвали в операцията, не е бил ранен, въпреки че преди откриването на пилота е имало сблъсъци с бунтовниците.

Руски безпилотен самолет показал разположението на пилота и на терористичните групи на сирийските войници от специалните части, които успели да го открият преди терористите, отбелязва всекидневникът.

Наложило се обаче пилотът да бъде носен, защото бил ранен в крака. Мястото, където е паднал, е на около 50 километра от Хмеймим.

Русия обяви, че участниците в спасителната операция ще получат държавни отличия.

Вчера с такива бяха удостоени Мурахтин и посмъртно убитият му колега, както и загинал морски пехотинец, който бил в хеликоптер, изпратен на мястото на сваления самолет минути след това.

Мурахтин заяви пред журналисти в руска база в Сирия, че Турция не е предупреждавала екипажа, че е преминал границите й. Това противоречи на записи, на които ясно се чуват предупреждения от турска страна.