Руски СУ-30 е навлязъл на няколкостотин метра в турското въздушно пространство над град Яйладагъ, окръг Хатай, в събота, но се е върнал в пространството над Сирия след получено предупреждение.

Русия е информирала Турция, че нарушаването на турското въздушно пространство край сирийската граница на 3 октомври е било резултат от "навигационна грешка", съобщи "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на източници от турската армия, цитирано и от БТА.
Руските власти са информирали турския военен аташе в Москва за грешката.

Руският самолет е напуснал турското въздушно пространство в посока Сирия, след като е бил прехванат от два изтребителя Ф-16 на турските ВВС, които патрулирали в района, бе посочено в огласено днес изявление на турското външно министерство.

МВнР на Турция е повикало посланика на Русия, за да протестира срещу нарушението, се посочва в изявление на ведомството. Турция е призовала Русия да избягва повторение на подобно нарушение или ще бъде държана "отговорна за всеки нежелан инцидент, който може да се случи".

Министърът на външните работи Феридун Синирлиоглу е разговарял с руския си колега Сергей Лавров, както и с ключови партньори от НАТО, се казва още в изявлението на турското МВнР, цитирано от Ройтерс.

Проведени са били разговори по телефона конкретно с министрите на външните работи на САЩ, Великобритания, Франция и Италия, като предстои Синирлиоглу да обсъди темата също с генералния секретар на НАТО и външния министър на Германия, посочи още ведомството.

Инцидентът става, след като миналата седмица Турция изрази безпокойство във връзка с въздушните удари на Русия в Сирия срещу сили, противопоставящи се на сирийския президент Башар ал Асад, включително и такива, които се ползват с чуждестранна подкрепа.

Турция и Русия имат различна позиция по отношение на сирийския режим, като Москва подкрепя президента Башар Асад, а Анкара настоява за свалянето му от власт.

В събота Русия нанесе нова вълна въздушни удари в Сирия . Руски военни самолети са атакували "Ислямска държава" в Централна и Северна Сирия.

Сирийски военен представител съобщи, че при "концентрирани и прецизни" въздушни удари е разрушен команден център в намиращия се в Централна Сирия град Латамна и са поразени позиции в районите на Джиср аш Шугур и Маарет ан Нуман на северозапад.

Руските въздушни удари, които започнаха миналата сряда, бяха насочени основно към обекти в Централна и Северозападна Сирия, стратегически райони, които са врата към твърдините на президента Башар Асад в столицата Дамаск и по крайбрежието.

В неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че руските въздушни удари са неприемливи и са сериозна грешка, която може да изолира Москва в региона.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че днес ще бъде свикано заседание на посланиците на държавите от пакта заради инцидента с навлизането на руски изтребител в турското въздушно пространство.

Действията на Русия не допринасят за сигурността и стабилността в региона, заявява Столтенберг. Той призовава Москва да зачита изцяло въздушното пространство на НАТО и да избягва нарастването на напрежението в алианса. "Призовавам Русия да вземе необходимите мерки, за да съобрази усилията си с действията на международната общност в борбата с "Ислямска държава", добавя Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО се срещна днес с турския външен министър Феридун Синирлиоглу, за да обсъдят последните военни действия на руската страна в Сирия и района. В съобщението за срещата Столтенберг определя инцидента с руския изтребител като "неприемливо нарушение".

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да бъде ли подкрепен президентът на Сирия?

АНКЕТА: Как светът да се бори с "Ислямска държава"?