Американският президент Барак Обама и президентът на Франция Франсоа Оланд призоваха Русия и Турция да избегнат ескалация на напрежението, след като руски самолет бе свален в близост до турско-сирийската граница, предаде ITV, цитирана от Агенция "Фокус".

"Турция, като всяка страна, има правото да защитава въздушното си пространство. Сега е много важно руснаците и турците да разговарят помежду си, да разберат какво точно се е случило и да предприемат мерки с цел избягване на ескалация на напрежението", заяви Барак Обама.

Франсоа Оланд изрази съгласие като заяви: "Ние трябва да предотвратим ескалацията на напрежението. Това би било разрушително".

Йенс Столтенберг: Съюзниците са солидарни с Турция

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за "спокойствие и деескалация" след днешното извънредно заседание на Съвета на НАТО, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Столтенберг каза също, че съюзниците "са солидарни с Турция".

"НАТО призовава да бъдат осъществени контакти между Москва и Анкара във връзка със ситуацията около сваления Су-24 в условия на спокойствие и деескалация и ще ги приветства", каза Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Той заяви, че алиансът смята за необходимо да се развият механизми за предотвратяване на инциденти между Руската федерация и Турция.

Федерика Могерини апелира към спокойствие

"Необходимо е да се избягва ескалация в отношенията между Руската федерация и Турция след падането на руски бомбардировач Су-24 в Сирия", заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Говорих сутринта с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Нужно е да се избягва ескалация между Турция и Русия", посочи Могерини.

Франк-Валтер Щайнмайер: Необходима е предпазливост

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова Анкара и Москва към предпазливост, след свалянето на руски самолет от турската авиация, предаде Франс прес.

"Надявам се, че предпазливостта и благоразумието доминират между тези две столици", каза той.

Щайнмайер изрази безпокойство, че светлината на надеждата, която се е появила на преговорите във Виена за намиране на решение на сирийския конфликт е в процес на унищожение.

Дейвид Камерън: Преки контакти

Британският премиер Дейвид Камерън призова за преки контакти между Русия и Турция относно сваления руски изтребител-бомбардировач, предаде Ройтерс.

"Камерън настоятелно е препоръчал на турския премиер Ахмет Давутоглу да осигури пряка комуникация с Русия по този повод и това е станало по време на разговор с турския министър-председател, състоял се по-рано днес", каза говорителка на британския премиер.