Министерството на отбраната на Русия потвърди нарушението на въздушното пространство на Турция от руски военен самолет, като уточни, че то е било следствие от лошото време, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"В събота, 3 октомври, след завършването на планов боен полет, при изпълнение на маневра над планинска гориста местност за връщане на летище "Хмеймим", руски военен самолет Су-30 е извършил кратковременно, за няколко секунди, захождане в турското въздушно пространство", заяви на брифинг днес официалният представител на министерството генерал-майор Игор Конашенков.

По думите му "след проверка и анализ на данните от обективния контрол от командването на авиационната група на Въздушно-космическите сили на Русия в Сирия са взети необходимите мерки за предотвратяване на подобни случаи в бъдеще".

Вчера, неделя, 4 октомври, руското военно ведомство е изпратило на турската страна съответни разяснения чрез апарата на военното аташе в посолството на Турция в Москва, добави Конашенков.

Той показал на картата маршрута на захождането за кацане на руските самолети в базата "Хмеймим" в Сирия. "Както виждате, авиобазата "Хмеймим" се намира на около 30 км от сирийско-турската граница.

При определени климатични условия захождането към летището се осъществява от север. Затова даденият инцидент е следствие от неблагоприятните метеорологични условия в този район. Не бива да се търсят тук някакви конспиративни причини", обяснил той.

"Що се отнася до информацията за някакво преследване на турски самолети в неделя от неидентифициран изтребител МиГ-29, това няма ни най-малко отношение към руската авиогрупа.

Самолети от този тип в база "Хмеймим" няма", подчертал Конашенков. През деня от Хмеймим са извършени 15 бойни полета на Су-34, Су-24М и Су-25, нанесени са удари по 10 обекти на терористи, съобщи говорителят.

Бомбардировачите Су-34 са унищожили щаб и команден пункт на ИДИЛ в околностите на Дейр-Хафир и Ел Баб в провинция Алепо. В резултат от преки попадения са разрушени сгради, в които се укривали командири на терористите, съобщи Конашенков.