Българското правителството, заради чиято нерешителност се провали газопровода „Южен поток“, има намерение да се обърне към властите на Русия с молбата да обмислят възможността за продължаването на „Турски поток“ до българския хъб или до строящия се газопровод между Гърция и България. Това коментира КМ.ру във връзка с изявление на заместник-министъра на енергетиката на България Антон Павлов.

Сега заедно с Гърция подготвяме инвестиционно споразумение за строежа на интерконектор, който трябва да съединява Гърция с бъдещия газов хъб на наша територия“, посочи Павлов в кулоарите на форума Kazenergy, цитиран от "Фокус".

„Ако Русия може да се договори с Турция за строежа на втора тръба до Гърция, ние сме готови да обсъдим доставките на газ“, заявил е още той.

Според настоящите договорености между лидерите на Русия и Турция първата тръба на „Турски поток“ трябва да достигне границата между Турция и Гърция. По този начин България остава встрани от проекта.

„България иска да участва в Турски поток“, коментира Правда.ру. „България е готова да участва в „Турски поток“ е заглавието на публикация в „Новости 24 часа“. „България отново възнамерява да се присъедини към „Турски поток“, пише и Еpochtimes.ru. Изданието коментира, че София, която е наложила вето върху реализирането на руския проект „Южен поток“, планира да предложи на „Газпром“ да изгради интерконектор от газопровода „Турски поток“ до нейната територия.

За ветото на България над руския проект „Южен поток“ в края на 2014 г. пише и руският вестник „Известия“, като допълва, че сега страната иска да стане ключов възел за разпространяване на руския газ. Българският заместник-министър на енергетиката Антон Павлов заяви пред изданието, че правителството в София ще настоява за продължение на „Турски поток“, който заменя проекта „Южен поток“, до строящия се газопровод между България и Гърция.

Така България ще се превърне в своеобразна врата в европейската газопреносната система.

Проектът "Турски поток" бе обявен от руското ръководство през декември 2014 година на мястото на "Южен поток". Оттогава започнаха преговори по подготовката на двустранни споразумения, припомня ТАСС.

Заради разногласия между Русия и Турция преговорите за газопровод “Турски поток“ бяха “замразени“.

Милер: 32 млрд. куб. метра

Реалната мощност на "Турски поток" може да достигне 32 милиарда кубични метра газ годишно, заяви днес на Петербургския международен газов форум ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Турски поток - това са преки безтранзитни доставки от територията на Русия до територията на Турция. Може да се каже, че тези мощности ще бъдат установени в обем до 32 милиарда кубични метра", каза той.

Милер отбеляза също, че техническата концепция на "Северен поток-2" ще бъде същата като при "Северен поток-1", нов проект няма да има.
Ръководителят на "Газпром" добави, че газовият гигант планира да подпише договор с Китай по "западния маршрут" през пролетта на 2016 година.