Президентът на Русия Владимир Путин обсъди за първи път лице-в-лице с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган изострянето на ситуацията в Близкия Изток, както и последните развития около разрешаването на сирийската криза, по време на посещението си в Анкара в понеделник, предаде ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

„Естествено, че акцентът беше върху рязкото изостряне на ситуацията в Близкия Изток и разрешаването на сирийската криза, в което нашите страни си взаимодействат плътно“, заяви руският лидер пред журналистите, след края на руско-турските преговори на високо равнище.

Путин заяви, че Русия и Турция смятат решението на САЩ да признае Ерусалим за столица на Израел за дестабилизиращо.

„И Русия, и Турция смятат, че решението на американската администрация да признае Ерусалим за столица на Израел не помага за разрешаването на ситуацията в Близкия Изток, а, напротив, дестабилизира и без това сложната обстановка в региона“, отбеляза руският държавен глава.

Руският президент Владимир Путин завърши работния си ден в столицата на Турция – Анкара, където пристигна след края на преговорите му с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси в Кайро.

По-рано Путин посети в руската военновъздушна база Хмеймим в Сирия, където анонсира частично изтегляне на руските въоръжени сили от Сирия, във връзка с успешния завършек на поставените цели.

На съвместната си пресконференция с Путин в Анкара Ердоган съобщи, че двамата са обсъдили редица регионални въпроси и на първо място създалото се положение около Ерусалим, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

На пресконференцията, предавана по телевизия "А Хабер", Ердоган съобщи, че работата по договора за доставки на руски зенитни противоракетни системи С-400 на Турция ще приключи до една седмица.

Путин пък каза, че не изключва по-нататъшна либерализация на двустранната търговия. Той отбеляза, че разговорът по този въпрос е бил "много полезен".