Причината е в това, че страни в този проект са две суверенни държави - Русия и Турция - и те не могат да бъдат накарани да се откажат. Това каза пред Nefte Compass руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски. 

"Турската страна поиска да получава природен газ по втора тръба-моля, заповядайте. А дали нашите европейски колеги, независимо кои са те, ще поискат или не да получават допълнително природен газ през Турция, това си е тяхно решение. Ако не искат-няма да доставяме", допълни министърът. 

Що се отнася до "Северен поток-2" Яновски посочи, че това е чист бизнес-проект, в който Русия като държава няма участие. "Този газопровод ще се строи от наша компания и нейни чуждестранни партньори. 

Проектът се подчинява само на търговски интереси, защото съкращава разходите по доставката на природен газ. въпросът е дали държавите от ЕС, които са заинтересовани ,ще успеят да защитят националните си интереси", каза още зам.-министърът. 

Той обясни, че ако Дания наложи забрана за преминаване на тръбата през нейни териториални води, ще се наложи промяна в сроковете за завършване, тъй като ще се търси алтернативен маршрут.