"Правителството на Руската федерация възложи на Росселхознадзор (Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор) да засили контрола върху доставките на селскостопански и хранителни продукти от Турция, а също да организира допълнителни проверки на границата и в непосредствено в производствените обекти в Република Турция."

Това съобщи пресслужбата на министерството на селското стопанство, позовавайки се на изявление на земеделския министър Александър Ткачов, цитирано от Ройтерс и ТАСС, на които се позова БТА.

Тези мерки се въвеждат във връзка с нееднократните нарушения на руските норми от турските производители, се отбелязва в комюникето на руското министерство на селското стопанство.

По думите на Ткачов, цитиран от ТАСС, напоследък в министерството са получени информации от потребители и браншови съюзи по въпроса за безопасността на селскостопанската продукция и хранителни продукти, внасяни от Турция. След анализ на създалата се ситуация земеделското министерство "е информирало правителството, че, за съжаление, средно 15 на сто от турската селскостопанска продукция не съответства на руските норми".

От Турция: Това е отмъщение

Русия не разрешава на турските тирове да влизат в страната и през граничните пунктове от Грузия и Украйна, съобщи президентът на Дружеството на турските превозвачи Фатих Шенер, цитиран от БНР.

Към момента над 150 турски тира се задържат, уточни той. По думите му от руска страна се прилагат изключително строги санкции срещу вноса на турските стоки.

От 1 декември Русия ще спре вноса и на птиче месо от Турция. През миналата година Турция е изнесла птичи продукти за 16 млн. долара, турските производители сега твърдят, че Русия е обявила "кокоша война" на Турция, предаде още БНР.

Съобщава се също, че Русия е затегнала и паспортния контрол за турските граждани. Двете страни взаимно бяха премахнали визите, но турски източници твърдят, че Русия може да въведе едностранно визов режим.

"Коммерсант": Търговска война

В отговор на атаката срещу бомбардировача Су-24 от изтребители на турските ВВС Русия ограничава вноса на стоки от Турция, съобщи вестник „Коммерсант“. Проблемите на доставчиците вече започнаха по митническите пунктове, оформянето на товарите е практически спряно, съобщават вносители.

На 26 ноември може да бъде официално обявено ограничаването на вноса на храни от Турция, обемът на които само за десетте месеца на тази година възлиза на 1 млрд. долара, писа руският вестник, цитиран от "Фокус", часове преди официално да бъдат обявени мерките.

Застрашен е и вносът на турски автомобилни части (0,44 млрд. долара за 2014 г.), което може да се отрази зле на руските автомобилни заводи.

Ембарго (хранително), като в случая с ЕС, САЩ, Австралия, Норвегия и Канада няма да има, поне в краткосрочна перспектива, посочва правителствен чиновник. Сега се отработва чрез кои механизми може да се ограничи вноса. Може да бъдат използвани забрани на Росселхознадзор, Роспотребнадзор, очакват вносителите.

Руско-турският форум, насрочен за декември т. г., е отменен, съобщи за ТАСС Любов Глебова, ръководител на федералната служба по въпросите на ОНД, руснаците в чужбина и международното хуманитарно сътрудничество.
"Това обаче не означава, че спираме или ограничаваме руско-турските отношения", отбеляза тя.

Президентът Владимир Путин заяви, че инцидентът ще има трагични последствия за руско-турските отношения, изтъквайки, че досега Русия винаги се е отнасяла към Турция като към приятелска страна. Той посъветва руснаците да не пътуват до Турция, защото заплахата от тероризъм там не била по-малка от тази в Египет, където руски пътнически самолет бе свален в резултат на бомбен атентат миналия месец.

Премиерът Дмитрий Медведев обяви, че трудно ще може да се компенсират нанесените щети - директно може да последва отказ от редица съвместни проекти и турските компании да изгубят позициите си на руския пазар.

Ключови сфери на икономическите отношения между Русия и Турция >>

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления от Турция руски самолет