Скулптурната композиция е дело на руски скулптори и художници.

В най-високата си точка мемориалът достига пет метра. Монументът е съставен от осем еднакви по форма, но различни по височина стълба, като върху всеки един от тях има разперил криле жерав от бронз.

Към монумента има надпис, който гласи: " Синове на Русия и Синове на СССР, загинали на словенска земя през Първата и Втората световни войни".

Вижте снимки>>

След откриването на монумента президентите на Русия и на Словения се отправиха към резиденцията Бърдо за двустранна среща.

Преди срещата те се разходиха в пределите на комплекса. Там през 2001 г. се състоя първата среща на Путин с Джордж Буш-младши, който по онова време беше американски президент.

Преди началото на срещата с Путин, президентът на Словения Пахор каза, че диалогът с Русия е необходим, за да се преодолеят разногласията с цел обединение в борбата с новите и сериозни предизвикателства.

"За Русия и Словения опитите за пренаписване на историята са недопустими, те ще работят заедно за укрепването сигурността в Европа и в света", заяви руският гост.

Той благодари на домакините за съхраняването на паметта на загиналите воини от Русия на словенска територия.

Освен мемориална, посещението на Путин има и работна част с разговори в тесен кръг с домакина Борут Пахор и на равнище делегации по търговско-икономически и международни въпроси, уточни Кремъл.

Дипломати от Евросъюза обаче виждат визитата като част от методичната кампания на Кремъл срещу западните санкции, предаде БНТ.

Този месец Евросъюзът удължи санкциите срещу Русия заради Украйна, но редица страни в Югоизточна Европа като Словения настояват за тяхното преразглеждане.

Именно към тях е насочена лобистката кампания на Москва, заявяват пред Ройтерс дипломати от Евросъюза. Те посочват конкретно Италия, Гърция, Унгария, Кипър, Словения, Словакия и България.

До украинската криза Русия беше голям пазар за словенската селско-стопанска продукция, страната иска да е транзитьор на руски газ към Южна Европа.

Офанзивата на Путин, придружена от съблазнителни икономически оферти и вежливи напомняния за загубените приходи от експорта прави трудно удържането на европейското единство по санкциите, отбелязват европейските дипломати пред Ройтерс.

Според тях догодина едва ли ще има пълна отмяна, но е възможно вдигането на санкциите в един от засегнатите сектори.