Министерството на отбраната на Руската федерация, уточнява агенцията, пристъпи към съкращаване на войсковата си групировка в Сирия в съответствие с решението на президента Владимир Путин.

Корабите от Северния флот, водени от единствения руски самолетоносач и командвани от вицеадмирал Виктор Соколов, ще напуснат първи зоната на конфликта. Това ще започне още днес, 6 януари.

Корабите ще се върнат в основната си база Североморск (Мурманска област).

Герасимов припомни, че в 0.00 ч на 30 декември в цяла Сирия влезе в сила примирие, което не обхваща терористичните групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра".

Шефът на руския Генерален щаб благодари на "целия личен състав на корабната група за успешното изпълнение на поставените задачи".

"Успехите на сирийските въоръжени сили в освобождаването на Алепо създадоха необходимите условия за мирно разрешение на конфликта в Сирия", заяви още генерал Валерий Герасимов.

Над 1200 обекта на терористите са унищожили летците от морската авиация на Русия, съобщи от своя страна генерал-полковник Андрей Картаполов, който командва войсковата групировка в Сирия.