"Когато говорим за онези, които наричаме "кюрди", това не са просто кюрди. Всички, които работят за сметка на чужда страна, по-специално под американското командване, са предатели", каза Асад.

Сирийските кюрдски милиции, подкрепяни от САЩ, бяха на първа линия в борбата срещу ислямистите от организацията "Ислямска държава" в Сирия, припомня БТА.

Асад каза още, че подкрепя всякаква роля на ООН в сирийските избори, стига тя да е свързана със сирийския суверенитет. Тези изявления Асад направи след среща с руския заместник-премиер Дмитрий Рогозин, която се състоя във военновъздушната база Хмеймим в Сирия.

След срещата Рогозин заяви, че Русия ще бъде единствената страна, която ще вземе участие във възстановяването на сирийските енергийни обекти. Той каза също, че Русия и Сирия ще създадат съвместна компания, която да разработва фосфатните залежи в Сирия.

"Сирийското ръководство би искало да си сътрудничи единствено с Русия във възстановяването на всички енергийни обекти на страната", каза Рогозин.

"Господин президентът Башар Асад заяви, че Сирия няма желание да работи с други компании от страни, които са предали Сирия в определени моменти", допълни той.

Москва планира да използва освен това сирийските пристанища, за да внася руско зърно за Сирия, Ирак и други страни.

Изявленията на Рогозин след срещата с Асад показват каква роля се надява да играе Москва в сирийската икономика, която пострада тежко от шестте години на война, отбелязва агенцията.

На 11 декември Путин посети военната база  Хмеймим в Сирия, където нареди на руските войски да бъдат оттеглени до постоянните им пунктове за позициониране в Русия. Той отбеляза, че руските въоръжени сили и сирийската армия "са победили най-ефективната група международни терористи в продължение на две години".