Това заяви във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес.

"Беше нанесен удар по столицата на суверенна държава, която от дълги години се опитва да оцелее насред терористична агресия и ударите дойдоха в момент, когато тя имаше шанс за мирно бъдеще", заяви Захарова, имайки предвид, че подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили си върнаха голяма част от териториите, които бяха държани от бунтовнически групи.

"Белият дом заяви, че убедеността му за извършена от Дамаск химическа атака се опира на "медийни съобщения за симптоми, видеоматериали, снимки и надеждна информация". След това изявление американските и другите западни медии трябва да разберат отговорността си за случващото се", заяви Захарова.

Тя сравни сегашното положение с началото на войната в Ирак през 2003 г. въз основа на твърдения, че Ирак разработва оръжия за масово поразяване.

Преди 15 години Белият дом използва епруветка и своя държавен секретар, а сега "вместо епруветки Вашингтон използва медиите", заяви Захарова, цитирана от ТАСС.

Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов осъди въздушните удари по Сирия. Тези западни военни удари в Сирия са "оскърбление към руския президент, а това е неприемливо и недопустимо", заяви Антонов.

По думите му "се изпълнява предварително планиран сценарий и Русия отново е заплашена". Русия е предупреждавала, че "подобни действия няма да останат без последствия и цялата отговорност за тях е на Вашингтон, Лондон и Париж", каза Антонов..

"САЩ притежават най-големия арсенал от химически оръжия и нямат никакво морално право да обвиняват други страни", добави руският посланик във Вашингтон.

Западните военни удари по Сирия бяха нанесени, за да се провали разследването на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Източна Гута, заяви координаторът на групата на руския парламент за връзки с парламента на Сирия Дмитрий Саблин, който се намира в Дамаск начело на руска делегация. "Нанасянето на удара по Сирия точно в деня, когато трябваше да започне работа мисията на ОЗХО показва, че никой не се интересува от истината. Както и в случая с иракските оръжия за масово поразяване, това е само предлог. Това е било извършено съзнателно, за да се провали обективното разследване на предполагаемата химическа атака в Източна Гута", заяви Саблин.

Заместник-председателят на руската парламентарна комисия за отбраната Александър Шерин сравни Доналд Тръмп с Адолф Хитлер и заяви, че приема тези действия като насочени срещу Русия.

Тръмп "може да бъде наречен Адолф Хитлер номер 2 на нашето време. Той дори избра същия час, в който Хитлер нападна Съветския съюз", каза Шерин.

Началната атака на нацистките сили срещу Съветския съюз през 1941 г. започна около 04 ч. сутринта местно време (съвпада с българското).

Нито една от изстреляните по Дамаск ракети не е влязла в зоната на покритие на руската ПВО в Тартус и Хмеймим, заяви руското министерство на отбраната.

"Нито една от изстреляните от САЩ и техните съюзници крилати ракети не е навлязла в зоната на покритие на руската противовъздушна отбрана, която прикрива обекти в Тартус и Хмеймим", заяви министерството.