"Обсъдена бе сирийската проблематика в контекста на развитието на обстановката в Източна Гута и осигуряването на хуманитарен достъп в този и други региони на Сирия. Изразено бе удовлетворение от това, че благодарение на съвместната конструктивна работа на 24 февруари бе успешно съгласувана и приета резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН. Отбелязана бе важността от продължаване на общите усилия в интерес на пълното и най-бързо изпълнение на предвиденото в резолюцията", съобщиха от Кремъл.

Путин е информирал събеседниците си за практическите стъпки, предприети от руската страна, за евакуацията на мирните жители, доставката на хуманитарни стоки и оказването на медицинска помощ на пострадалото население в Сирия. При това било обърнато особено внимание, че спирането на военните действия не включва операциите срещу терористичните групировки.

Според пресслужбата на Кремъл между трите страни "е постигната договореност да се активизира обменът на информация по различни канали за ситуацията в Сирия".

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт каза след разговора, че Меркел и Макрон са призовали Путин Русия да окаже максимален натиск върху сирийския президент Башар Асад за изпълнение на резолюцията, за да бъде постигнато незабавно прекратяване на въздушните удари и бойните действия в Сирия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия разчита на чуждестранните покровители на антиправителствените сили в Сирия, за да бъде наложено спазването на примирието, за което призова ООН, обяви по-рано руското министерство на външните работи.

"Ние разчитаме на чуждестранните покровители на екстремистките антиправителствени групи да гарантират, че техните подопечни ще спрат бойните действия, за да могат транзитните хуманитарни конвои да преминат възможно най-бързо и безопасно", заяви руското външно министерство на сайта си, като добави, че внимателно ще следи хода на събитията.

В събота Съветът за сигурност на ООН прие резолюцията за незабавно примирие след 7-дневните ожесточени бомбардировки на правителствените сили срещу обсадените и контролирани от бунтовниците предградия на сирийската столица. Резолюцията изисква 30-дневно прекратяване на огъня на територията на цялата страна. 

По-рано днес Иран заяви, че атаките срещу районите, държани от "терористите" в близост до Дамаск, ще продължат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-малко 26 души са били убити при ожесточени сражения между сирийските правителствени сили и бунтовници в Източна Гута, съобщи междувременно Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Франс прес. 

Рами Абдел Рахман, директорът на неправителствената мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, съобщи за ожесточени боеве на фронтова линия в южната част на Източна Гута, последния бунтовнически бастион в покрайнините на столицата Дамаск. В тях били убити 13 проправителствени бойци и шестима от ислямистката бунтовническа групировка Джаиш ал Ислам ("Армия на исляма"). Представител на тази фракция каза, че правителствените сили опитват в района щурм, срещу който бунтовниците се съпротивляват.

Миналата неделя режимът в Дамаск започна кампания на масирани въздушни удари по Източна Гута като подготовка за сухопътна операция за превземане на бунтовническия анклав с площ от стотина квадратни километра. Над 500 цивилни бяха убити за седем дни бомбардировки, отбелязва Франс прес.

"Интензивността на въздушните удари намаля, но боевете на терен се увеличиха", обобщи Абдел Рахман.