Това става след едноседмична операция за "установяване на чуждестранна подводна активност" след прехващането на радиосигнал на руски на извънредна честота.
Военните не назоваха поименно страна, но анализатори предположиха, че става дума за руска подводница. Властите разпространиха и любителска снимка, на която се вижда вероятно издирваната подводница.

Снимки от предполагаемата подводница и издирването >>>

200 души, хеликоптери, военни кораби и минотърсачи претърсваха зона от Балтийско море с площ от 50 км.
Повечето кораби се завърнали в пристанището, но някои по-малки съдове ще останат в района" посочиха днес шведските военни, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Преди 2 дни някои от военноморските съдове се завърнаха за "сервизно обслужване", тъй като издирването навлязло в "частично нова фаза".

„Нашият извод е, че е имало най-малко един плавателен съд. Това е оценката на силите за отбрана - че е имало вероятна чуждестранна подводна активност в района на Стокхолмския архипелаг”, каза адмирал Андерс Гренстад часове след като бе прекратена операцията, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

По думите му всяка чуждестранна активност на шведска територия е „недопустима”.

Достъп до Балтийско море имат девет държави - Швеция, Русия, Германия, Дания, Латвия, Литва, Полша, Финландия и Естония. Със собствен подводен флот разполагат само Русия, Германия, Полша и Швеция.

Операцията по издирването е струвала на ВМС на Швеция около 4.8 млн. долара, съобщи Би Би Си.

Русия вече отрече информациите в шведската преса, че става дума за повредена нейна подводница.

"Решението на Швеция да разшири зоната на издирване на "чуждестранна подводна активност" води до нагнетяване на напрежението в Балтийския регион", заяви преди да бъде прекратена акцията говорителят на руското министерство на отбраната ген.-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Според него подобни необосновани действия на шведското военно ведомство, "подгрявани с риторика в духа на студената война, днес водят само до ескалация на напрежението в региона".

Преди дни руското външно министерство посъветваха Швеция да поиска информация от командването на военноморските сили на Холандия.
Според руснаците става дума за холандска подводница с дизелово-електрическо задвижване "Брюинвис", която участвала в учения до Стокхолм.

Холандската армия отговори обаче, че тайнствената подводница, издирвана в Балтийско море, не е нейна.

Ситуацията с подводницата събуди спомени за епизод от Студената война - през 1981 година съветската подводница У-137 засяда в шведски води недалеч от голяма военна база на неутралната страна, припомня Ройтерс.