Американският държавен секретар каза още, че ако САЩ бъдат принудени да предприемат превантивен удар срещу Пхенян, то той ще сметне това за негов провал, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

„Правим всичко, което можем“ за да избегнем военните действия, отбеляза държавният секретар и подчерта, че по въпроса се работи в тясно сътрудничество министъра на отбраната Джеймс Матис.

„Казвал съм много пъти на Матис – „ако се стигне дотам, то аз съм се провалил“, заяви Тилърсън.

Относно предполагаемата намеса на Русия в американските избори от 2016 г., държавният секретар оредели това като проява на хибридна война, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Президентът Доналд Тръмп "ясно е казвал на няколко пъти, че две страни като САЩ и Русия не могат да си позволят да нямат продуктивни отношения, но днес случаят не е такъв и всички знаем защо", каза Тилърсън пред служители на Държавния департамент в равносметка на работата си начело на американската дипломация.

"Русия избра да нахлуе в суверенна държава - Украйна. Русия избра да се меси чрез хибридна война в демократичния процес тук и в други страни", заяви Тилърсън.

"Нашата стратегия с Русия беше да търсим области, в които все още може да се намерят възможности за сътрудничество и намерихме такива в Сирия. Не сме всеки ден на една позиция, но в някои дни сме. Мисля, че и двете ни страни държат на единна и стабилна Сирия в края на цялата тази война", каза Тилърсън.