Видяхме информацията, според която двамата министри са се разбрали да се срещнат в следващите дни. Това изявление от страна на турското външно министерство още веднъж показва липсата на елементарна етика и уважение; то е показателно и за достоверността на всичко, което чуваме от Анкара, е заявила Захарова, цитирана от Интерфакс и БНР.

Тя посочва, че Лавров не е приел нито едно от многобройните предложения за среща в рамките на разговора с турския си колега.

Министрите на външните работи на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров се договориха да се срещнат в близките дни, съобщи по-рано говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич, цитиран от ТАСС и БТА.

Двамата разговаряха днес по телефона, като Чавушоглу е изразил съжаление във връзка с инцидента със сваления самолет Су-24, но е оправдал действията на турските военновъздушни сили.
Чавушоглу подчертал, че турските диспечери не са знаели националната принадлежност на самолета, тъй като в района извършват полети също сирийските ВВС.

Сергей Лавров обаче заяви, че руските власти нямат планове да посещават Турция, нито да приемат турски представители в Москва, но Русия не избягва контакти, съобщи още ТАСС.

"Чавушоглу изрази надежда, че може някъде на международни мероятриятия да седнем и да обсъдим всимко спокойно, посочи например срещата на ОССЕ, която ще се състои на 3 и 4 декември в Белград. Аз не се ангажирах, необходимо преди всичко е не "да обсъдим спокойно всичко", а да разберем всички аспекти и последствия от станалото", обясни Лавров.

Турция постоянно нарушава въздушните пространства на Сирия и Гърция, но не се случват никакви инциденти, подобни на вчерашния със Су-24, заяви още руският министър.

"В разговора си днес с турския външен министър чух съжаление, съболезнования, но всичко останало бе насочено към оправдание на турската позиция. Фактите, които аз посочих, и за отношението на самата Турция към нарушенията от нейните самолети на въздушното пространство на същата тази Сирия, и за това, че турски самолети в района на Егейско море навлизат във въздушното пространство на Гърция средно 1,5 хиляди пъти в годината и Гърция постоянно протестира но този повод. Но безрезултатно", каза още Лавров.

Руското министерство на отбраната отново заяви, че преди да бъде свален Су-24М се е намирал изключително над сирийска територия и не е нарушил въздушното пространство на Турция.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления от Турция руски самолет