Той изнесе реч при откриването на конференция на международния дискусионен клуб "Валдай". Пред форума под наслов "Русия в Близкия изток: игра на всички полета" Лавров поясни, че тези опасения са заради действията на САЩ на обширна сирийска територия източно от река Ефрат до границите с Ирак и Турция.

Първият дипломат на Москва призова американската страна да не си играе с огъня и внимателно да обмисля ходовете си, като изхожда не от политическата конюнктура, а от дългосрочните интереси на сирийския народ. Той подчерта, че действията на САЩ в региона се разпростират далеч отвъд официално обявената си цел за борба с тероризма и запазване на териториалната цялост на Сирия.

"Отново призовавам нашите американски колеги да не си играят с огъня и да хармонизират стъпките си, не въз основа на непосредствените нужди на днешната политическа ситуация, а по-скоро на дългосрочните интереси на сирийския народ и на всички народи в региона, включително, разбира се, кюрдите", изтъкна Лавров.

Лавров окачестви като опити за спекулация медийните публикации за гибелта на стотици руски наемници във войната в Сирия. Той предложи инцидентът с безпилотния самолет на сирийско-израелската граница да бъде обсъждан само чрез механизмите на ООН.
По думите на руския министър международната общност трябва да създаде условия за пряк диалог между палестинците и Израел, защото няма друг начин за уреждане на конфликта между тях.

В речта си Лавров засегна още няколко близкоизточни теми - изрази убедеността на Москва, че законните интереси на иракските кюрди трябва да бъдат защитени, призова за прекратяване на боевете в Йемен между правителствените сили и шиитските бунтовници и изрази руското несъгласие както с апелите за унищожение на Израел, така и с призивите за борба с Иран.

В изказването си пред форума иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф констатира, че в Сирия е налице "нова вълна на окупация, на чуждестранна интервенция, главно от страна на САЩ", предадоха ТАСС и БТА. За днес е предвидена среща между Лавров и Зариф, на която ще бъде обсъдена ядрената сделка с Иран и положението в Сирия.