В лекция за външната политика на Русия, руският външен министър освен това нарече Иран и Сирия съюзници на федерацията в борбата с тероризма, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Мащабното дестабилизиране на Близкия изток и Северна Африка се отразява отрицателно на международната обстановка и води до натрупването на елементи на хаос", каза Сергей Лавров.

По думите му, светът преминава през период, когато се сменят епохите и е станало очевидно, че либерално-капиталистическият модел на развитие не е универсален.

"Провъзгласен бе краят на историята, но той не се състоя. Стана очевидно, че за днешния етап от международните отношения е характерна конкуренцията, и то не само в икономиката и финансите, а конкуренцията между ценностни ориентири и модели на развитие", подчерта руският външен министър.

Сергей Лавров заяви още, че САЩ са си присвоили правото да се месят във вътрешните работи на други държави под лозунга за защита на човешките права. Той отново припомни американските военни интервенции в Югославия и Либия без резолюция на Съвета за сигурност на ООН или в нарушение на мандата на ООН.

"САЩ заявиха дори, че имат право да прилагат сила където и да е", припомни той.

Руският дипломат №1 посочи, че резултатът от присъствието на международната коалиция начело със САЩ в Афганистан е незадоволителен. Според Лавров, страната все още е твърде нестабилна, представлява извор на сериозни заплахи - трафик на наркотици и тероризъм.

По-рано днес американските военни съобщиха, че са спуснали от въздуха оръжия, боеприпаси и медицински доставки за кюрдските сили, които отбраняват сирийския град Кобане.

Кобане, който се намира на около 15 км от границата с Турция, се защитава от джихадистите на "Ислямска държава".
 
Доставките от въздуха са първите по рода си и са били предшествани от въздушни удари на САЩ и коалиционните партньори във и около Кобане.