Това съобщи близък сътрудник на президента Владимир Путин дни преди Доналд Тръмп да встъпи в длъжност като президент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В публикувано днес интервю Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, изрази предпазлив оптимизъм за възможностите за сътрудничество с Вашингтон след периода на враждебни отношения при Барак Обама.

"Ако правителството на Доналд Тръмп проявява интерес, ние сме готови да възобновим консултациите в пълен формат с нашите американски партньори чрез Съвета за сигурност на Руската федерация", каза Патрушев пред официоза "Росийская газета".

Той обаче допълни, че не очаква бързо подобряване на отношенията или отмяна на санкциите, защото двете страни започват от много ниска база.

Патрушев направи тези изказвания преди Тръмп да заяви за британския вестник "Сънди таймс" през уикенда, че ще предложи вдигане на санкциите, наложени на Русия заради анексията на Кримския полуостров, в замяна на споразумение с Москва за намаляване на ядрените оръжия.

Днес Кремъл съобщи, че ще изчака Тръмп да встъпи в длъжност в петък, преди да коментира каквито и да било предложения.

Москва не бърза да коментира предложението на Доналд Тръмп за съкращения на ядрения потенциал, обвързани с вдигане на санкциите против Русия, заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент.

"Кремъл смята за уместно да направи оценка на казаното от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за перспективите на санкциите срещу Русия едва след официалното му встъпване в длъжност", каза Песков.

В публикувано вчера интервю за вестниците "Таймс" и "Билд" Тръмп заяви: "Вие сте въвели санкции срещу Русия. Дайте да видим дали можем да постигнем добра сделка с Русия".

Той каза това, отговаряйки на въпрос дали подкрепя въведените от ЕС санкции против Русия заради анексирането на Крим.

Тръмп подчертава, че за него приоритет в отношенията с Москва ще е въпросът за ограничаването на ядрения потенциал.