Американски конгресмени заявиха, че бившият съветник Майкъл Флин вероятно е нарушил закона, като е получил пари от руските власти, без да има разрешение за това, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Флин, който беше принуден да подаде оставка през февруари заради това, че е излъгал за свои контакти с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, изглежда не е разкрил плащане, получено от руското правителство за свое пътуване в Русия през 2015 г. При посещението той е вечерял с руския президент Владимир Путин.

"Генерал Флин е бил длъжен да поиска и получи разрешение за получаване на пари от чуждестранни правителства", каза председателят на комисията за надзор към Камарата на представителите на американския Конгрес Джейсън Чафетс.

"На нас не ни изглежда някога то да е било искано, нито той да е получил това разрешение", заяви републиканският конгресмен.

"Лично аз не виждам доказателства или данни в подкрепа на мнението, че генерал Флин се е съобразил със закона", каза Чафетс след преглеждане на класифицирани документи.

Комисията също така разследва дали Флин, който е пенсиониран генерал, е напълно разкрил плащания от руски, турски или други чуждестранни източници.

"Като бивш офицер от армията не можете просто да вземете пари от Русия, Турция или някой друг. А изглежда, че той е взел тези пари. Това е било неуместно и нарушаването на закона има последици", заяви Чафетс.

"Ако тези пари са били получени от генерал Флин, а ние смятаме, че това е така, е необходимо те да бъдат възстановени", каза той.

Комисията търси още информация от Пентагона и армията по въпроса.