Началниците на американското разузнаване са информирали миналата седмица Доналд Тръмп за съществуването на компрометиращи информации за него, които Русия е събирала в продължение на години, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Си Ен Ен и други медии съобщиха вчера за съществуването на документ от 35 страници, съставен от редица бележки с дати от юни до декември 2016 г., написани от бивш агент на британското контраразузнаване, който бил нает от политически опоненти на Тръмп и когото американското разузнаване смята за достоверен източник.

Според тези медии шефовете на американското разузнаване са представили на новоизбрания президент на САЩ резюме на този документ в две страници миналата седмица, когато съобщиха данни от доклада си предполагаемата руска намеса в американските президентски избори.

Документите показвали, че предизборният екип на Тръмп и Русия са били в контакт по време на президентската кампания. Американското разузнаване вижда в тях доказателство, че Русия е опитала да се сдобие с информации и за двамата кандидати за президент на САЩ, но е избрала да разкрие само тези, отнасящи се за Хилъри Клинтън.

Сайтът "Бъзфийд" публикува сканирана версия на документа, като уточни, че не може да гарантира за автентичността му.

Бележките, които циркулират в политическите и медийните среди във Вашингтон от няколко седмици, съдържат компромати за личния живот на Тръмп, включително за предполагаемо секс видео, заснето в Москва през 2013 г., с което са се сдобили руските служби, за да го използват като средство за шантаж. Там се съдържат и информации за дългогодишни връзки между Тръмп, негови приближени и Кремъл, отбеляза АФП.

По-рано вчера, на изслушване пред Сената, директорът на ФБР Джеймс Коуми отказа да каже дали бюрото разследва потенциални връзки между Русия и президентската кампания на Доналд Тръмп.

Б. Джонсън: Казахме на Тръмп за руснаците

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че Великобритания е казала на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и на неговия екип, че Русия е способна да върши много мръсни номера, като например да води кибервойна и че тя стои зад хакерските атаки по време на президентските избори в САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След посещение в САЩ Борис Джонсън заяви, че е ясно, че хакерските атаки срещу имейлите на демократите идват от руснаците. Той обаче добави, че би било "безразсъдно да се демонизира Русия или да се поставя Русия за наказание в ъгъла".

В САЩ Тръмп се срещна с близки съветници на Доналд Тръмп, сред които Стив Банън и Джаред Къшнър.