"Изявленията на руското ръководство за преднамерения удар на Турция по руския самолет са неприемливи. Турция никога на никого не е нанасяла удари в гърба. Тя винаги се е изправяла лице в лице. Ще бъдат разследвани всички детайли на инцидента, случил се след нарушаването на нашата граница", заяви още Ердоган в североизточния турски град Байбурт, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той определи като неприемливи коментарите на руския президент Владимир Путин след срещата му вчера с френския му колега Франсоа Оланд.

Нападението срещу руския фронтови бомбардировач Су-24 е удар в гърба, нанесен на Русия от "помагачите на терористите", заяви във вторник руският президент.
Путин предупреди, че някои страни се заиграват с терористи и възприемат по отношение на тях двойни стандарти за постигане на свои политически цели, водят с тях престъпен бизнес и си играят с огъня.
Путин нарече "глупости" оправданията на Турция, че пилотите на изтребителя, който свали руския Су-24, не са успели да идентифицират самолета.

Ердоган днес отрече и друго твърдение на Москва - че "Ислямска държава" продава петрол на Турция. По думите му това е "клевета". Същевременно Ердоган заяви, че САЩ разполагат с документално потвърдени доказателства, че руски компании и "Ислямска държава" продават петрол на сирийския режим.

Президентът на Турция каза още, че е разтревожен от усилията на Русия да прехвърли спора заради сваления руски самолет в други сфери на отношенията. 

"На мен не ми харесва започналата на тази база кампания за оклеветяване на Турция и появата на опасности за нашите отношения. Бих искал да обсъдя това с Владимир Путин", добави Ердоган.

Той отбеляза, че на евентуална среща би искал да изрази безпокойството заради необоснованата ескалация на напрежението по този въпрос.  

Турският президент е изпратил покана за среща с Путин на 30 ноември в Париж, когато ще се проведе конференция по климата. Засега обаче от Кремъл не дават отговор дали ще се съгласят.

Ердоган вече изрази съжаление, че руският му колега не отвръща на обажданията му. 

"За изминалата седмица президентът на Турция два пъти е звънял на Владимир Путин, но руският лидер няма да вдигне телефона, докато не види готовността на Турция да се извини", коментира помощникът на руския президент Юрий Ушаков, цитиран от "Фокус" и РБК.

Днес сутринта говорителят на Путин Дмитрий Песков разказа само за едно позвъняване на Ердоган - седем-осем часа след свалянето на руския бомбардировач Су-24. 

От Анкара обаче вече заявиха, че няма да се извинят на Русия, дори очакват това от нея.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления от Турция руски самолет