Така Русия потвърди съобщенията на няколко европейски агенции за наблюдение на радиоактивността, предадоха Франс прес и БТА.

Руската метеорологична служба Росгидромет съобщи, че всички наблюдателни станции в Южен Урал са фиксирали повишени концентрации на изотопа рутений-106, като най-висока концентрация е била установена от станцията в село Аргаяш. То е разположено на 30 км от ядрения комплекс Маяк, пострадал през 1957 г. от една от най-тежките ядрени аварии в историята и служещ днес за място за преработка на отработено ядрено гориво, отбелязва агенцията.

Радиоактивен облак от Урал премина над Европа >>

"Радиоизотопът Рутений-106 беше засечен от наблюдателните станции в Аргаяш и Новогорний" между 25 септември и 1 октомври, уточнява Росгидромет в сводката си за състоянието на околната среда на територията на Руската федерация в периода 6-13 октомври 2017 година. Уточнява се, че в Аргаяш е фиксирана "крайно висока концентрация" на рутений-106, превишаваща 986 пъти показателите, регистрирани предишния месец.

В съобщението на Росгидромет, цитирано от ТАСС, се посочва също, че в края на септември и началото на октомври радиоактивни частици от Южен Урал може да са попаднали в Европа в резултат на пренос на въздушни маси.

МОСВ: Няма превишени норми на радиоактивност >>

Няма превишение на нормите за радиоактивност в България, съобщиха от МОСВ на 10 ноември. Измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна специфична активност за рутений – 106, която е 1900 mBq/m3 съгласно Наредбата за основните норми за радиационна защита.