Това съобщи днес британската медийна корпорация Би Би Си, като се позова на Владимир Тимошков - съученик на Скрипал. Кремъл опровергава тази информация, предаде ТАСС.

Тимошков обаче твърди, че е разговарял със Скрипал по телефона през 2012 година, когато бившият военен разузнавач, осъден в Русия за шпионаж в полза на Лондон, вече е живеел във Великобритания. Той разказал, че е изпратил на Путин писмо, в което моли за прошка.

"Писал е до Владимир Владимирович Путин да бъде помилван докрай и да получи разрешение за връщане в Русия, защото там са майка му, брат му, изобщо роднините", заявява Тимошков и добавя, че Скрипал съжалявал за ролята си на двоен агент.

На 4 март бившият полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, живеещ във Великобритания след размяна на шпиони с Русия, и дъщеря му Юлия бяха отровени в град Солсбъри с нервнопаралитично вещество. Британските власти заявиха, че става дума за вещество от типа "Новичок",  разработено в Русия, и обвиниха Москва, че е замесена. Руските власти категорично отрекоха и посочиха, че нито в Съветския съюз, нито в Русия е имало програми за разработване на такова вещество.

Лондон обаче изгони 23 руски дипломати и обяви други антируски мерки, след което Москва предприе ответни стъпки - изгони от Руската федерация аналогичен брой служители в британското посолство, разпореди да се закрие генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и да бъде спряна дейността на Британския съвет в Русия, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Междувременно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че България ще изгони руски дипломати само при заплаха за националаната сигурност, а такива данни засега няма.