Руснаците участват по-активно в днешните президентски избори в сравнение с вота от 2012 година, обяви ЦИК към 15 часа московско време (14 ч. българско време). Към този час вотът на гласоподавателите беше 51,97 на сто, докато на президентските избори през 2012 година активността е била 47,6 на сто.

Към 18:12 часа бе отчетена активност от 54,32 на сто, а към 19 часа достигна 59,5% според информацията, публикувана на сайта на Централната избирателна активност (ЦИК), предаде ТАСС.

Данните за активността на избирателите се отчитат на екран в информационния център на федералната ЦИК. Те се обновяват на всеки три минути.

В полицията днес са постъпили 642 сигнали за нарушения на избирателното законодателство, обяви първият заместник-министър на вътрешните работи на Русия Александър Горовой. Отчитаме спад на броя на престъпленията, административните нарушения и дори на пътно-транспортните произшествия, допълни Горовой.

По-рано Централна избирателна комисия съобщи, че сайтът на ЦИК е бил подложен на компютърна атака от IP-адреси от 15 страни.

Избирателните секции в Западна Русия затварят в 20 ч. московско време (19 ч. българско време). Изборният ден ще завърши час по-късно (20 ч. българско време) в анклава Калининград - най-западната територия на страната, която се простира в 11 часови пояса.

110 милиона руснаци имат право на глас. Няма съмнение, че безспорният победител ще бъде Владимир Путин. Въпросът е с колко и при каква избирателна активност. 

127-годишна гласува

Най-възрастната жена в Русия, която е на 127 години, гласува днес в Кабардино-Балкария, съобщи председателят на Централната избирателна комисия на Кабардино-Балкария Вячеслав Гешев, цитиран от ТАСС.

Във видеовръзка с информационния център на Централната избирателна комисия на Русия той каза, че е било организирано гласуването на най-възрастната жена в Русия, която е на 127 години. Той допълни, че жената е вписана в книгата на рекордите на Гинес. Гешев уточни, че дълголетницата живее на село и се е възползвала от възможността да гласува у дома.

Украйна спря достъпа до СИК в руските консулства

Блокирането в Украйна на достъпа на руснаци до избирателните секции, където могат да гласуват за президент на Русия, е незаконно. Това заяви за ТАСС говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
Тя каза, че доста преди 18 март киевските власти са започнали да плашат руските граждани, пускайки информация за погроми и провокации в секциите в руските дипломатически учреждения в чужбина. Когато стана ясно, че руските граждани не могат да бъдат сплашени, Киев взел "безпрецедентно" решение - физически да не допусне руски граждани в деня на изборите до секциите, каза тя.
На 8 март организации на украински националисти заявиха, че ще осуетят гласуване в секции в руски дипломатически ведомства.
По-късно украинският външен министър Арсен Аваков съобщи, че режимът на охрана на руските мисии в днешния ден не предвижда достъп на граждани. Подстъпите към руското посолство в Киев още от нощта са блокирани от служители на силовите ведомства и националисти. В сградата могат да влизат само дипломати.
Аналогични ограничения има за руските консулства в Одеса, Харков и Лвов.
Представител на ЦИК на Русия нарече блокирането на руските дипломатически представителства хуманитарна агресия.
В Украйна живеят милиони етнически руснаци, но не е ясно колко са регистрираните руски гласоподаватели. Украйна протестира срещу гласуването в Крим, анексиран от Русия преди четири години. Киев е ядосан и от руската подкрепа за проруските сепаратисти в Източна Украйна, където смъртоносният конфликт продължава, отбелязва Асошиейтед прес.